Daria Danilova en Michel Tsiba AFP

Alle Russische kunstrijders worden geboycot bij de WK kunstrijden, maar in een interview met kunstschaatsers Michel Tsiba en Daria Danilova vallen toch wat Russische woorden. De voertaal bij het Nederlandse paar, dat donderdagavond in actie kwam op de vrije kür, is meestal Russisch. In Montpellier eindigden de Nederlands kampioenen als negende.

De in Groningen geboren Tsiba, die een Russische vader en een Oekraïense moeder heeft, vormt sinds 2018 een paar met de in Rusland geboren Danilova. Twee jaar geleden maakten ze hun debuut bij een internationaal titeltoernooi, 24 jaar na de laatste Nederlandse afvaardiging.

Hoewel de situatie in Oekraïne beide kunstrijders aangrijpt, proberen ze bij de wereldkampioenschappen in Montpellier vooral te genieten. "Er zijn veel serieuzere dingen in de wereld. Dat we dit nu kunnen is een privilege. Het zet je wel aan het denken waar het leven eigenlijk om gaat."

Persoonlijk record

Omdat de ijzersterke Russische kunstrijders vanwege de oorlog ontbreken bij de WK, deden er woensdag slechts veertien paren mee aan de korte kür in Montpellier. Daardoor waren alle deelnemers al verzekerd van een optreden bij de vrije kür. De complete top-5 van de vorige WK ontbrak.

Tsiba en Danilova, die vorig jaar bij hun debuut als 22ste van de 24 deelnemers eindigden, werden elfde op de korte kür. "We leggen de lat altijd hoger maar nu wilden we gewoon genieten. De kür was niet perfect, maar het was wel een geheel. We zijn tevreden met hoe we mentaal voor de dag kwamen."

Bekijk de samenvatting van de korte kür:

Nederlands paar met Russisch-Oekraïense wortels naar vrije kür bij WK kunstrijden

Een dag later wisten de Nederlands kampioenen nog twee plaatsen op te schuiven dankzij een puike vrije kür. Met 148,55 punten reden ze een persoonlijk record. Danilova en Tsiba imponeerden met hun lifts op de muziek van Eric Carmen en The Rembrandts. Zowel hun triple loop als hun triple flip was foutloos.

Alexa Knierim en Brandon Frazier pakten de wereldtitel. Het Amerikaanse duo scoorde als enige meer dan 200 punten (221,09).

Bekijk de samenvatting van de vrije kür:

De vrije kür op het WK van Tsiba en Danilova

Hoewel Danilova officieel geen Nederlands staatsburger is, wordt ze door de internationale schaatsbond wel gezien als Nederlandse. Daardoor mag ze met haar Russische paspoort toch meedoen aan de WK. "Ik hou van Nederland, de mensen zijn heel aardig. Ik ben blij dat ik hier ben en dat ik Nederland mag vertegenwoordigen", vertelt Danilova in het Engels.

De kunstrijdster spreekt zich vervolgens voorzichtig uit over de oorlog. "Ik voel me heel verdrietig, de oorlog is heel naar en slecht. Ik wens de Oekraïense mensen veel kracht. En tegen sommige Russische mensen wil ik zeggen: open je ogen en bekijk de situatie ook eens van de andere kant."

'Brok in mijn keel'

Tsiba heeft geen moeite om zich te focussen op de laatste wedstrijd van het seizoen, maar bij de openingsceremonie gingen zijn gedachten wel even naar het geboorteland van zijn moeder. "Er was een heel mooi moment dat alle Oekraïense sporters opkwamen. Ik zat net niet met tranen, maar ik kreeg wel een brok in mijn keel."

Donderdagavond wordt Tsiba bovendien aangemoedigd door zijn Oekraïense familieleden, die het land zijn ontvlucht. "Mijn tante met twee nichtjes zijn hier in de hal. Die zijn opgehaald door mijn vader bij de grens met Slowakije. Ze konden een gratis tickets krijgen van de organisatie. Voor hen is het ook wel mooi om zoiets mee te maken."

STER reclame