ANP
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Groningse politie blundert bij snelheidscontrole: 21 rijbewijzen teruggegeven

Bij snelheidscontroles op de Ringweg rond Groningen zijn tientallen rijbewijzen ten onrechte ingevorderd. De automobilisten reden allemaal meer dan 50 kilometer te hard en waren dus in overtreding, maar de politie blijkt te hebben gecontroleerd op een plek waar dat niet mag.

"Tientallen lasercontroles zijn niet volgens de richtlijnen uitgevoerd en door het Openbaar Ministerie ongeldig verklaard", meldt RTV Noord. De politie zei aanvankelijk dat het om een 'technische storing' ging, maar zegt nu fouten te hebben gemaakt en biedt excuses aan.

Er wordt al een tijd gewerkt aan de Ringweg in Groningen en net als bij andere wegwerkzaamheden is er de politie veel aan gelegen dat dat veilig gebeurt. Dus wordt er stevig gehandhaafd. Tussen oktober vorig jaar en februari dit jaar waren er vrijwel dagelijks snelheidscontroles. De politie voerde die uit met een lasergun en dat leverde tal van bekeuringen op.

Ter plekke inleveren

In totaal 92 bestuurders reden 120 of harder, waar 70 km/u was toegestaan. Zij moesten hun rijbewijs ter plekke inleveren. Bij de oprit Hoogkerk raakten alleen al in januari en februari 26 bestuurders hun rijbewijs kwijt.

In tientalen gevallen gebeurde dat onterecht en blijkt nu dat de politie zelf in de fout is gegaan. In ieder geval 21 automobilisten hebben hun rijbewijs weer terug, bij twaalf automobilisten wordt nog onderzoek gedaan. Maar de politie sluit niet uit dat er meer gevallen bekend worden waarbij is geblunderd.

Je moet kunnen afremmen

Anders dan vaak wordt gedacht, mag de politie niet overal controleren, bijvoorbeeld niet vlak vóór en na een bord waarop de maximumsnelheid wordt aangegeven. Je moet immers even kunnen afremmen als automobilist om je aan te passen aan de nieuwe snelheid.

Voor de afstand rond een snelheidsbord waar niet gecontroleerd mag worden, geldt een formule: de nieuwe snelheid in meters keer tien. In het geval van de controles op de Ringweg bij Hoogkerk geldt: 70 km/u = 19 meter per seconde x 10 = 190 meter. Dat betekent dat er 190 meter vóór en 190 meter ná het bord met 70 km/u niet op snelheid gecontroleerd mag worden.

Uit gegevens van het OM blijkt dat de politie wel binnen die 190 meter controleerde. In een enkel geval werd een bestuurder vóór het snelheidsbord gelaserd. Ook raakte hij zijn rijbewijs dus onterecht kwijt.

Menselijke fout

De politie meldde vanochtend aanvankelijk dat sprake was van een technische storing. Maar die verklaring is vanmiddag herroepen. Een automobilist sprak op basis van zijn dashcambeelden de politieagent aan die hem had bekeurd. Het was duidelijk dat de locatie waar hij de bon had gekregen, niet klopte. Ook sprak hij zijn twijfel uit over de afstand tot het verkeersbord met de maximum snelheid.

"Na dit gesprek heeft de verbaliserende agent geconstateerd dat de bestuurder gelijk had. Hij concludeerde dat er fouten zijn gemaakt in de meetlocatie en de meetafstand. Dit is een menselijke fout en geen technische storing", aldus de politie, die excuses aanbiedt voor de eerdere verklaring.

Advertentie via Ster.nl