Beursgebouw in Moskou
NOS NieuwsAangepast

Russische beurs onder strenge restricties deels weer open

De handel op de beurs van Moskou is na een kleine maand weer hervat. Onder strenge restricties kan er een halve dag weer worden gehandeld in een deel van de fondsen.

De Russische beurs ging na opening meer dan 10 procent omhoog, maar sloot na de halve handelsdag uiteindelijk met een winst van 4,4 procent. Het is niet duidelijk in hoeverre de Russische overheid steunaankopen heeft gedaan om de koersen hoog te houden. Een maand geleden kondigde het ministerie van Financiën aan voor omgerekend 10 miljard dollar aandelen te kopen om de koersen te stutten.

Op de dag waarop de Russische invasie begon, kelderde de MOEX, de Russische AEX, met 33 procent. Een dag later was er enig herstel, maar daarna bleef de beurs wekenlang dicht.

Poppenkast

Met beperkingen ging de handel vanochtend weer van start, met als doel om mogelijke koersdalingen zo veel mogelijk te voorkomen. Zo mag er slechts in 33 van de 50 aandelen worden gehandeld, is inzetten op koersdalingen (short gaan) verboden en mogen buitenlandse beleggers geen aandelen verkopen. Volgens de Russische beurs werd voor de oorlog verreweg het grootste deel van de handel door buitenlandse investeerders gedaan.

De Russische beursindex MOEX sloot na vier uur handel 4,4 procent hoger, op 2579 punten. Vlak voor de invasie noteerde de MOEX-index nog 3100 punten. De aandelenkoersen van olie- en gasbedrijven als Gazprom, Lukoil en Rosneft stegen 12 tot 17 procent, terwijl de koers van luchtvaartbedrijf Aeroflot 16 procent verloor.

In een verklaring spreekt het Amerikaanse Witte Huis van een poppenkast. "Dit is geen echte markt en geen duurzaam model. Dit laat alleen het isolement van Rusland van het wereldwijde financiële systeem zien."

Gas tegen roebels

De Russische president Poetin kondigde gisteren aan dat 'onvriendelijke landen' het gas dat ze van Rusland afnemen, moeten gaan betalen in roebels, in plaats van dollars of euro's. Die maatregel lijkt bedoeld om de Russische economie te steunen. De Russische munt is sinds de invasie in Oekraïne verder in waarde gedaald en de inflatie loopt op in het land. In februari bedroeg de inflatie in Rusland 9,2 procent,

Door landen te verplichten het gas in roebels af te rekenen, stijgt de vraag naar de munt en daarmee de koers ervan.

Het is nog de vraag hoe grote afnemers op het voornemen van Rusland gaan reageren. Italië heeft gezegd dat ze in euro's willen blijven betalen en de grootste afnemer in Europa, Duitsland, zegt dat de gascontracten moeten worden opengebroken als Rusland voortaan roebels wil ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl