1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Oekraïne boekt terreinwinst rond Kiev, 'humanitaire ramp' dreigt in voorsteden

Het Oekraïense leger heeft rond de hoofdstad Kiev terreinwinst geboekt op het Russische leger. Volgens burgemeester Klitsjko heeft Oekraïne de zwaarbevochten voorsteden Makariv en Irpin weer onder controle gekregen. Volgens The Washington Post heeft het Russische leger delen van Makariv nog wel in handen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Oekraïne momentum heeft verkregen in de strijd tegen de Russen. "We zien de afgelopen dagen dat de Oekraïners er in slagen de Russen te verjagen in bezette gebieden", zei een woordvoerder gisteravond. Ook in het zuiden van het land zouden de Oekraïners daarin slagen.

Het Russische leger wist in de eerste dagen van de oorlog tot de buitenwijken van Kiev door te stoten, maar stuitte daar op hevig verzet. Oekraïne hield er rekening mee dat het Russische leger Kiev zou omsingelen, maar dat lijkt te mislukken.

Gevaar nog niet geweken

Het gevaar is voorlopig nog niet geweken, zei burgemeester Klitsjko vandaag in een digitale toespraak tegen de gemeenteraad van München. Er is behoefte aan meer westerse steun: "In de stad is een tekort aan hulpmiddelen, ambulances en medicijnen."

Dit zijn beelden van afgelopen zondagnacht:

Vier doden door meerdere explosies in Kiev zondagnacht

Volgens het stadsbestuur van Boetsja, ten noordwesten van Kiev, staan verschillende dorpen in de regio op de rand van een humanitaire ramp. Op meerdere plekken is gas, elektriciteit en internet afgesloten. Verder zouden "Russische indringers huizen plunderen op zoek naar voedsel en alcohol, vee slachten en honden doodschieten", aldus het stadsbestuur.

Nabij het centrum van Kiev, in de historische wijk Podil, hebben Russische militairen vanmiddag het vuur geopend op een parkeerplaats, meldt burgemeester Klitsjko. Daarbij zijn één dode en twee gewonden gevallen. De aanvallen op Kiev hebben tot nu toe aan 264 burgers het leven gekost, aldus de burgemeester.

Ook een journalist van de onafhankelijke Russische nieuwssite The Insider is om het leven gekomen bij een aanval op de wijk Podil. Zij werd volgens haar werkgever onder vuur genomen toen ze bezig was met het filmen van verwoestingen in de wijk.

AFP
Een standbeeld van de Italiaanse dichter Dante Alighieri op de Volodymyrheuvel in Kiev wordt ingepakt

De heroveringen door het Oekraïense leger komen op een gevoelig moment, zegt onderzoeker Justin Bronk van de Britse denktank Royal United Services Institute tegen de BBC. "De Russen zijn er duidelijk niet in geslaagd om heel Oekraïne in handen te krijgen. Ze lijken zich op sommige fronten deels terug te trekken en te concentreren op waarschijnlijk Marioepol en het zuiden."

De onderzoeker verwacht dat het Russische leger focust op de verovering van het belegerde Marioepol, om daarna andere delen van het oosten en uiteindelijk de stad Charkov te veroveren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl