Hugo de Jonge, voormalig minister van VWS
NOS NieuwsAangepast

'VWS-minister De Jonge gaf mondkapjesdeal met Van Lienden eerste zet'

Het was toenmalig VWS-minister Hugo de Jonge die de omstreden mondkapjesdeal met ondernemer Sywert van Lienden in april 2020 het eerste zetje gaf. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant op basis van berichtenverkeer van het ministerie.

De Jonge drong er bij zijn hoogste ambtenaar op aan contact te leggen met Van Lienden, ondanks dat die al was afgewezen door de centrale inkooporganisatie van medische hulpmiddelen. "Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in", appte De Jonge.

Die doelde daarmee op de kritische uitlatingen via sociale media van Van Lienden op het inkoopbeleid van de overheid. Van Lienden deed het voorkomen of de overheid een grote fout zou maken door niet met hem in zee te gaan. Voor De Jonge was dit aanleiding hem dan toch maar te laten benaderen.

Betrokkenheid

De Jonge heeft tot nu toe nooit willen zeggen wat zijn betrokkenheid is geweest. Hij beriep zich erop dat hulpmiddeleninkoop niet in zijn portefeuille zat en verwees bij vragen naar minister Van Ark en haar voorganger Van Rijn.

Gevraagd naar een reactie zegt De Jonge vandaag dat hij er niets over kan zeggen in verband met een lopend onderzoek door accountant Deloitte. "Dat onderzoek zal duidelijk maken hoe het wél zit. U begrijpt dat ik daar ook naar uitkijk."

De Jonge wilde nog wel kwijt dat de "suggesties" in het Volkskrantartikel niet kloppen:

De Jonge: suggesties Volkskrant-verhaal onjuist, maar ik kan er niet op reageren

Op het moment dat De Jonge zich in april 2020 met het contact bemoeide was nog niet duidelijk dat Van Lienden geld wilde verdienen aan de deal. Die deed het in die tijd voorkomen dat hij zonder winstoogmerk handelde. Later bleek dat hij persoonlijk negen miljoen euro aan de mondkapjesdeal had verdiend.

Het onderzoek van Deloitte naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen duurt langer dan verwacht, meldde minister Helder afgelopen maandag. De Tweede Kamer wil weten hoe het staat met dit onderzoek en wanneer het eindrapport klaar is. Ook wil de Kamer een feitenrelaas over de mondkapjesdeal.

Tegen Van Lienden, zijn twee compagnons en de Stichting Hulptroepen Alliantie loopt ook een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl