NOS Wielrennen

Australiërs juichen en balen in Ronde van Catalonië, ook Dumoulin verliest tijd

Ook de tweede etappe van de Ronde van Catalonië is een prooi geworden voor de Australische formatie BikeExchange. Maandag sprintte Michael Matthews naar de zege, vandaag trok hij de sprint aan voor zijn jonge landgenoot Kaden Groves.

De 23-jarige Groves was op de streep een fractie sneller dan de Duitser Phil Bauhaus (Bahrain Victorious). De Fransman Hugo Hofstetter (Arkéa) werd derde.

Groves zorgt voor nieuw Australisch succes in Catalonië, Dumoulin op achterstand

In de hectische finale van de rit over ruim 200 kilometer van L'Escala naar het Franse Perpignan viel het peloton door de harde wind in waaiers uiteen. Toen er ook nog gevallen werd in de slotfase, raakte een flink aantal grote namen op achterstand.

Zo kwam Tom Dumoulin 33 seconden na de voorste groep over de streep, in gezelschap van onder anderen Simon Yates (BikeExchange), Michael Woods (Israel-Premier Tech) en Hugh Carthy (EF).

Steven Kruijswijk, Sam Oomen, Robert Gesink (allen Jumbo-Visma) en Wout Poels (Bahrain) wisten zich wel voorin te handhaven.

Jonge Noor Hvideberg nieuwe leider

Zo werd het een dag met gemengde gevoelens voor de ploeg van Dylan Groenewegen, die zelf woensdag aan de start staat in België. Want behalve het tijdverlies van de kopman, raakte Matthews ook de leiderstrui kwijt aan Jonas Hvideberg.

De jonge Noor (23) van DSM ging mee in de vroege vlucht om op de beklimmingen bergpunten te verzamelen voor zijn bergtrui, maar sprokkelde onderweg ook nog voldoende bonificatieseconden om Matthews uit de witgroene leiderstrui te rijden.

De Australische klassementsmannen Jack Haig (Bahrain) en Richie Porte (Ineos) zien we helemaal niet meer terug in de zevendaagse etappekoers. Haig ging niet van start en Porte gaf op nadat hij op een van de hellingen op achterstand was gereden.

Woensdag trekken de renners de Pyreneeën in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl