Premier Rutte naast zijn Poolse ambtsgenoot Mateusz Morawiecki
NOS NieuwsAangepast

Rutte in Warschau: EU-geld voor Polen om Oekraïners op te vangen

Premier Rutte wil dat de Europese Unie financiële steun biedt aan Polen voor de noodopvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat zei hij na een bezoek aan de Poolse premier Morawiecki. Rutte denkt aan een bedrag tussen de 500 miljoen en 1 miljard euro.

De druk van het opvangen van de vluchtelingen neemt toe in Polen. Meer dan 2 miljoen Oekraïners zijn de afgelopen weken naar het land gevlucht, volgens cijfers van de Verenigde Naties. Dat is meer dan de helft van het totale aantal mensen dat sinds 24 februari uit Oekraïne op de vlucht is geslagen (circa 3,5 miljoen).

Rutte noemde de vluchtelingenstroom "een acute crisis". De regering in Warschau vraagt de rest van Europa dan ook om financiële hulp bij de opvang van Oekraïners en bij huisvesting, zorg en onderwijs.

Warschau vraagt de EU dringend om hulp bij opvang Oekraïense vluchtelingen

Als het aan Rutte ligt krijgt Polen die financiële steun dus. De premier zei na zijn gesprek met Morawiecki dat hij dit "logisch" vindt. "We zoeken een pragmatische oplossing."

De Poolse premier zei dat hij niet van plan is om vluchtelingen over te brengen naar Nederland, maar wel graag financiële hulp wil om de vluchtelingenstroom het hoofd te bieden.

Rutte bezocht vandaag ook de opvangplek voor vluchtelingen in Warschau met burgemeester Trzaskowski.

Eerder vandaag bracht Rutte een bezoek aan buurland Litouwen, waar hij president Nauséda en premièr Šimonytė van Litouwen sprak over de militaire samenwerking met Nederland. De premier ging ook langs bij de Nederlandse militairen die al vijf jaar deel uitmaken van een missie van de NAVO in het land.

"Goed om met eigen ogen te zien wat Nederland doet om te ondersteunen bij het afschrikken van Rusland en bij het beschermen van onze gemeenschappelijke grenzen", schreef Rutte na zijn bezoek op Twitter.

Morgen gaat Rutte op bezoek bij president Erdogan van Turkije, die bemiddelt bij de besprekingen tussen Oekraïne en Rusland.

Rutte heeft in aanloop naar zijn reis naar Turkije telefonisch gesproken met de president van Oekraïne, Zelensky. De premier wilde niet ingaan op de details van dat gesprek, maar zei wel te verwachten morgen een "lang gesprek" te voeren met Erdogan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl