NOS Sport

Stunt kogelstootster Schilder: brons met Nederlands record op WK indoor

Verrassend WK-brons en Nederlands record voor kogelstootster Schilder

Een dag voor haar 23ste verjaardag heeft kogelstootster Jessica Schilder voor een stunt gezorgd bij de wereldkampioenschappen indoor. In Belgrado veroverde het Volendamse talent haar eerste medaille bij een internationaal titeltoernooi bij de senioren: brons.

Schilder verbeterde haar eigen nationale record van 19,35 in Belgrado twee keer. In haar vierde poging kwam ze tot 19,46 meter, in haar zesde en laatste poging voegde ze daar nog twee centimeter aan toe (19,48).

"Het was echt bijzonder om met de vlag hier rond te lopen", reageerde een nuchtere Schilder. "Het besef moet nog komen, maar ik ben absoluut tevreden en heel erg blij."

Titel voor Dongmo

De wereldtitel ging naar de Portugese favoriete Auriol Dongmo met een afstand van 20,43 meter. Dongmo, vorig jaar Europees indoorkampioene, meldde zich in Belgrado als leidster van de wereldranglijst dit seizoen. Het zilver ging met 20,21 meter naar de Amerikaanse Chase Ealey.

Bekijk in de videocarrousel de reactie van Schilder en de medailleceremonie:

Schilder maakt al lange tijd grote stappen. Ze loste zowel in de hal als in de buitenlucht Corrie de Bruin af als nationale recordhoudster en met 19,72 meter die ze in februari tijdens een indoorwedstrijd in Apeldoorn stootte, bezette ze voor de WK indoor de derde plaats op de wereldranglijst van deze winter.

De 19,72 gold niet als Nederlands record, omdat ze die prestatie leverde in een wedstrijd met slechts twee deelneemsters waar er minimaal drie aan de start moeten staan.

Bij de NK eind februari stelde ze het Nederlands record alsnog bij door 19,35 meter te stoten. In Belgrado zette ze haar goede vorm voort met een stabiele serie. De Volendamse begon met een afstand van 19,01 meter, een prestatie die ze in haar tweede poging evenaarde.

Schilder nam in de vierde ronde even de leiding, nadat ze het Nederlands record op 19,46 had gebracht. Dongmo en Ealey gingen haar later weer voorbij. Schilder bewaarde het beste tot het laatst. In haar zesde en laatste poging ging de kogel nog verder: 19,48 meter. "Daar ben ik blij mee, maar ik hoop dat er in het outdoorseizoen nog iets meer in zit", blikte Schilder al snel na de finale vooruit op de rest van het seizoen.

Schilder wordt tegenwoordig begeleid door Gert Damkat, in het verleden ook de coach van Rutger Smith die diverse internationale successen vierde met het kogelstoten en discuswerpen.

Trainer Damkat trots op pupil Schilder: 'Ze heeft geweldig werk geleverd'

Ze verhuisde vorig jaar naar het nationaal sportcentrum Papendal. Daarnaast veranderde ze ook van techniek: ze ruilde de glijtechniek in voor de draaitechniek en dat was het sein voor een opmerkelijke opmars. "Haar trainer Hans Arnhard heeft een goede basis gelegd, waar ik op verder heb gebouwd", bleef Damkat vrijdag bescheiden.

Vorig jaar was Schilder er al bij tijdens de EK indoor, waar ze tevreden moest zijn met de vijfde plaats. Bij de Olympische Spelen in Tokio lukte het allemaal niet. De Volendamse bleef in de kwalificatie steken. "Voor Tokio zaten er nog sporen van corona in mijn lijf, waardoor ik pas een week later dan de bedoeling was naar Tokio vloog. Nu heb ik een veel betere aanloop naar dit evenement gehad"', verklaarde de Volendamse haar medaille in Belgrado.

Schilder behoort in het kogelstoten bij de vrouwen tot de lichtgewichten. Ze is zich ervan bewust dat ze zwaarder moet worden om de kogel verder te krijgen. "Het probleem is dat ik niet makkelijk gewicht erbij krijg. Ik moet echt heel veel eten. Maar ik kom pas kijken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl