NOS Sport

Kogelstootster Schilder prolongeert indoortitel met Nederlands record

Indoorkampioene en recordhoudster Schilder: 'Ben nog te licht voor kogelstoten'

Kogelstootster Jessica Schilder blijft imponeren. De 22-jarige Volendamse veroverde zaterdag voor de derde keer op rij de nationale indoortitel.

In haar laatste poging stootte Schilder in Apeldoorn de kogel naar de afstand van 19,35 meter, een verbetering met negen centimeter van haar twee weken oude Nederlandse record van 19,26 meter.

Al in de buurt van twintig meter

Schilder is dit seizoen al verder gekomen dan 19,35 meter. Vorige week stootte ze de kogel in Apeldoorn naar 19,72 meter. Daarmee voert ze de mondiale jaarranglijst aan, maar de afstand gaat niet als Nederlands record de boeken in omdat er bij de limietwedstrijd slechts twee deelneemsters waren.

Van Gool en Seedo sprinten naar nationale titel, Nederlands record voor Schilder

Schilder, die al heeft voldaan aan de limiet voor de WK indoor in maart in Belgrado, bewaarde zaterdag haar beste poging tot het laatst. Na vijf pogingen leidde de pupil van trainer Gert Damkat met een afstand van 18,32 meter. In haar slotpoging voegde ze daar nog ruim een meter aan toe.

Nummer twee Benthe Konig (23) moest met een afstand van 17,28 meter ruim twee meter toegeven op Schilder. Het 19-jarige talent Alida van Daalen veroverde brons met 15,72 meter.

Schilder is al weken goed in vorm. Een gevolg van het omschakelen naar de draaitechniek. Vroeger werkte ze met de glijtechniek. De nieuwe techniek werpt inmiddels al vruchten af.

"Vorige week heb ik een persoonlijk record gestoten en dan is het een week later afwachten hoe het gaat. Bij de NK is meer druk, dus het zat niet zo lekker tussen de oren bij de eerste pogingen. Bij mijn laatste poging was de titel al binnen en heb ik gewoon alles of niets geprobeerd."

Kilo's aankomen

Schilder is nog jong en ziet voldoende mogelijkheden om te groeien. Om nog verder te komen met de kogel wil ze in elk geval zwaarder worden. "Te licht", zegt ze grijnzend op de vraag hoeveel ze weegt. "Ik ben nog wat te licht voor het kogelstoten. Er moet minimaal vijf tot zeven kilo bij. Daar werk ik hard aan. Ik eet veel; pannenkoeken, veel koolhydraten, eiwitten. Alles om meer massa te krijgen. Meer massa betekent meer kracht achter de kogel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl