Max Verstappen met George Russell in zijn kielzog
NOS SportAangepast

Het is aftasten in Bahrein, waar Verstappen de snelste is op de tweede vrije training

De kop van het nieuwe Formule 1-seizoen is eraf. Max Verstappen noteerde tijdens de tweede vrije training voor de Grand Prix van Bahrein de snelste tijd. Verder was het voor hem en zijn collega's vooral een kwestie van aftasten en het leren kennen van de nieuwe bolides.

Op het circuit van Bahrein was het een stuk kouder en winderiger dan verwacht. De omstandigheden zijn er ontzettend veranderlijk. Zeker nu de coureurs nog aan hun auto's moeten wennen, levert dat de nodige problemen op.

Vooral de wind had impact op de eerste vrije trainingen van het seizoen. Dat ondervond ook Mercedes-coureur George Russell, die de stoel van de naar Alfa Romeo vertrokken Valtteri Bottas heeft overgenomen. "De auto wordt heel erg beïnvloed door de wind", meldde de Brit over de boordradio.

Voor de vrije trainingen blikten we met Verstappen en Hamilton vooruit op het eerste race-weekend van het seizoen.

Verstappen en Hamilton blikken vooruit op eerste race-weekend van het seizoen

Russell leek de nieuwe wagen beter onder de knie te hebben dan zijn ploeggenoot Lewis Hamilton, die zijn auto nog altijd voelde stuiteren en twee keer eindigde in de middenmoot.

Hamilton baalde vooral van het gebrek aan stabiliteit van zijn wagen. "Ik kon moeilijk balans houden. Het stuiteren maakt het een stuk lastiger voor me."

Voor zondag maakt de Brit zich niet al te veel illusies. Op een topklassering rekent Hamilton niet. "We zien dat Red Bull nu een stuk sneller is en dat geldt nu ook voor Ferrari. We vechten op dit moment voor de plek daarachter. Ik ga proberen de beste versie van mezelf te tonen."

Red Bull en Ferrari comfortabel

De wintertesten schetsten al het beeld dat met name Red Bull en Ferrari de zaken behoorlijk op orde hebben, terwijl het voor Mercedes dus nog zoeken is naar de gewenste afstelling.

Bekijk via de onderstaande slider alle informatie over de start van het nieuwe Formule 1-seizoen:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Dat patroon herhaalde zich vandaag in Bahrein, waar Ferrari en Red Bull hun rondes consistenter en gemakkelijker reden dan Mercedes. Verstappen reed een enigszins middelmatige eerste vrije training met een vijfde tijd, maar was daarna de snelste met een tijd van 1.31,936.

Ook Ferrari liet zich gelden. Charles Leclerc en Carlos Sainz eindigden de tweede vrije training vlak achter Verstappen op een tweede en derde plek.

De tweede vrije training werd in tegenstelling tot de eerste in het donker gereden. Daarmee lijken de omstandigheden wat meer op die van de race van komende zondag. Toch zeggen tijden op de eerste vrije trainingen van het seizoen niet alles.

Ocon verliest sidepod

Een paar uur eerder was de eerste vrije training van het seizoen nog maar nauwelijks begonnen, toen Esteban Ocon een flink deel van de zijkant van zijn Alpine-bolide verloor. De sessie kon na een minuut of vijftien worden vervolgd.

Verstappen kwam op de gele mediumband, die niet als de snelste bandenvariant geldt, tot zijn tijd op 0,549 seconde achter nummer één Pierry Gasly van AlphaTauri. Ter vergelijking: de Fransman reed zijn toptijd op de rode softband, de snelste bandenvariant.

Zijn stalgenoot Sergio Pérez noteerde in die eerste training de tiende tijd, voor nummer elf Guanyu Zhou, die dit seizoen in de Formule 1 debuteert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl