Lewis Hamilton en Max Verstappen in Bahrein
NOS Sport

'Ferrari en Red Bull zijn goed, bij Mercedes zijn die signalen er nog niet'

De ogen van Jan Lammers glimmen een week voor de start van het nieuwe Formule 1-seizoen. Zondag staat in Bahrein de eerste grand prix van 2022 op het programma.

"Het ligt dit seizoen heel gecompliceerd. Eén ding is zeker: het wordt een volledig onvoorspelbaar seizoen", blikt de voormalig Formule 1-coureur en analist van de NOS vooruit naar het eerste echte raceweekeinde.

Het testwerk zit erop in de Formule 1. Het experimenteren en data verzamelen in Barcelona en Bahrein is voorbij. Vrijdag, zaterdag en zondag moeten de tien teams met de billen bloot op het circuit van Sakhir.

Slaagt Max Verstappen erin zijn wereldtitel te prolongeren? Kan Lewis Hamilton revanche nemen op de Nederlander? Of heeft Ferrari zich zo goed ontwikkeld dat Carlos Sainz of Charles Leclerc de magere jaren doet vergeten met een aanval op de troon?

Antwoorden

Het zijn allemaal vragen die de komende weken beantwoord gaan worden. "Het mooie is als je ze nu vraagt wie de grootste kans maakt op de titel: ze weten het niet", zegt Lammers met een grijns. "Ze weten wat ze zelf hebben laten zien, maar weten niet wat de ander heeft bedacht."

Lammers over nieuw Formule 1-seizoen: 'Het is volledig onvoorspelbaar'

Lammers constateert dat het erop lijkt dat Ferrari en Red Bull hun zaken voor 2022 aardig voor elkaar hebben. Die teams maakten op de testdagen wel duidelijk redelijk klaar te zijn voor de nieuwe cyclus om de wereldtitel.

"Voor Ferrari en Red Bull is het lastig te verbergen dat ze goed zijn. Ze hebben inmiddels al heel wat laten zien. Bij Mercedes zijn er nog weinig signalen geweest op het gebied van snelheid en betrouwbaarheid. Je kunt echter de kaarten wel tegen de borst houden en niemand iets laten zien, maar dan blijft het tot vrijdag een vraagstuk hoe de auto op omstandigheden reageert", zegt hij over de testweken.

De nieuwe regels zorgen bij iedereen voor voorzichtigheid. "Red Bull heeft geen problemen gehad. Ze rijden hard en ze rijden vrij makkelijk hard. De betrouwbaarheid lijkt goed. Ferrari heeft ook al wat laten zien. De bolide zag er gelijk goed uit, maar uiteindelijk draait het om de feiten", legt Lammers uit.

Veel gecompliceerder

Het is volgens de oud-coureur wel te verwachten dat de drie grote teams (Mercedes, Red Bull en Ferrari) het dit seizoen weer met elkaar aan de stok gaan krijgen in de titelstrijd. "Er is echter één maar: het is dit seizoen veel gecompliceerder geworden dan in het verleden. De nieuwe regels gaan bij veel teams voor wat moeilijkheden zorgen", aldus Lammers.

Zijn blik in de toekomst roept ook vragen op. "Ik denk aan de ene kant dat Max Verstappen gaat domineren, maar daarnaast zou het me ook niet verbazen als Carlos Sainz wereldkampioen wordt."

'Ferrari en Red Bull hebben veel goeds laten zien, Mercedes nog niet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl