Marcel van Roosmalen bij de Giro 555-actie voor Oekraïne eerder deze maand
NOS NieuwsAangepast

Afschermen KvK-gegevens wordt makkelijker, maar daar heeft Van Roosmalen nu niets aan

En weer is de kwestie actueel: waarom zijn privégegevens van mensen in het register van de Kamer van Koophandel zo eenvoudig op te vragen? Aanleiding is de bedreiging van publicist Marcel van Roosmalen.

Dinsdag hekelde hij in het radioprogramma De Nieuws BV van BNNVARA Tweede Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie. Hij noemde hem in een ironische column onder meer "een lizzard, een pijndier, met schubben in plaats van tenen" en "een vazal van Poetin".

Van Roosmalen ontving bedreigingen die hijzelf in verband bracht met een tv-uitzending van Ongehoord Nederland waarin de kwestie werd besproken. Er werd een NSB-vlag naar zijn huis gestuurd en ook werd een adres gedeeld van de opvang van zijn kinderen.

Privacyprobleem

Van Roosmalen deelde de bedreigingen op Twitter en 'bedankte' daarin ook de Kamer voor Koophandel "voor het faciliteren". Moeten er eerst doden vallen, vroeg schrijver Ronald Giphart zich in een steunbetuiging af.

In het Handelsregister van de KvK zijn woonadressen van ondernemers en zzp'ers sinds 1 januari afgeschermd, maar het vestigingsadres niet. Dat is omdat mensen moeten kunnen zien met wie ze zaken doen, zegt de Kamer van Koophandel. Dat is een privacyprobleem, omdat voor veel zzp'ers het vestigingsadres ook het woonadres is. Daardoor is het eenvoudig om op te zoeken waar ze wonen.

De Kamer van Koophandel heeft naar aanleiding van de tweet van Van Roosmalen contact met hem gelegd. Dat heeft ertoe geleid dat vanaf vandaag zijn gegevens en die van zijn partner niet meer zichtbaar zijn in het Handelsregister, zegt woordvoerder Ron Sinnige.

Waarschijnlijk verandert er per 1 juli het nodige in de regelgeving, de huidige wet wordt dan aangepast. Nu is het al zo dat als mensen kunnen aantonen dat ze bedreigd worden gegevens onmiddellijk kunnen worden geblokkeerd. Vanaf juli kan dat ook als mensen vanwege hun beroep de angst hebben dat ze zullen worden bedreigd, zegt Sinnige, een zogeheten 'waarschijnlijke dreiging'.

De KvK zegt dat vooruitlopend op de nieuwe wetgeving nu al iedereen die bedreigd wordt of zich daar zorgen over maakt op verzoek direct wordt geblokkeerd in het Handelsregister.

Te laat

Na het afschermen wordt dan gekeken naar een structurele oplossing op maat. Dat kan zijn dat als vestigingsadres het adres van een beroepsvereniging mag worden opgegeven, of van een grote opdrachtgever. Voor journalisten en politici is dit nu al mogelijk en de Kamer van Koophandel is in gesprek met beroepsverenigingen om dit ook voor andere beroepsgroepen te regelen.

Probleem blijft dat er pas actie kan worden ondernomen, ná een (waarschijnlijke) bedreiging, zegt Peter ter Velde van PersVeilig, waarin vakbond NVJ en de politie en het Openbaar Ministerie samenwerken. "Dan is het dus te laat, wij willen dat je aan de voorkant meer maatregelen kan nemen." Hij wil dat alle zzp'ers ervoor moeten kunnen kiezen om hun adres af te schermen.

Volgens Ter Velde is de Kamer van Koophandel zeker bereidwillig. "Als ik bel, worden gegevens heel snel afgeschermd." Wel zijn er nog aantal praktische problemen, zoals het definiëren van het begrip journalist. "Wie vallen daar allemaal onder?"

Naïef

Het probleem speelt volgens Ter Velde bij veel meer beroepsgroepen. "Wat te denken van wetenschappers die ook een bedrijfje hebben en dat hebben ingeschreven op hun woonadres."

Volgens Ter Velde moeten mensen zich zelf ook veel bewuster zijn van wat ze allemaal online delen. "Ook journalisten zijn daar soms best naïef in, daarom geven wij daar ook trainingen over."

Naast het aanpassen van de huidige wet wordt er ook gekeken naar hele nieuwe wetgeving, maar dat is een zaak van de lange adem. "We moeten kijken of onze systemen nog passen bij deze tijd en de risico's die spelen", zei de nieuwe minister van Economische Zaken Adriaansens daar vorige maand over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl