Minister Adriaansens in het debat met de Kamer
NOS Nieuws

Minister: KVK is coulant bij afschermen adressen, maar het moet nog makkelijker

De Kamer van Koophandel maakt het makkelijker voor zzp'ers, andere ondernemers en bestuurders om hun adresgegevens af te schermen. Dat zei minister Adriaansens van Economische Zaken in een debat met de Tweede Kamer.

Sinds dit jaar worden woonadressen afgeschermd in het handelsregister, maar voor zzp'ers zijn het woonadres en het vestigingsadres van hun bedrijf vaak hetzelfde. Je vestigingsadres laten afschermen, kan niet zomaar. Officieel moet je kunnen aantonen dat je wordt bedreigd. Volgens de minister gaat de KVK hier de laatste tijd "coulanter mee om". Dat gebeurt door gegevens tijdelijk ontoegankelijk te maken totdat de zaak is uitgezocht.

Kantelpunt

Volgens Adriaansens staat de samenleving "op een kantelpunt" en begint het openbaar handelsregister te wringen. "We moeten kijken of onze systemen, in dit geval de KVK zoals die is ingericht, nog passen bij deze tijd en de risico's die spelen." Openbaarheid van adressen kan bijvoorbeeld voor freelance journalisten en zelfstandige advocaten leiden tot bedreigende situaties.

Het kabinet wil de wet aanpassen. Per 1 juli moeten vestigingsadressen voor hele beroepsgroepen kunnen worden afgeschermd, zonder dat ondernemers bewijzen hoeven aan te leveren. Adriaansens noemde onder meer journalisten, advocaten en deurwaarders en zei dat er nog gekeken wordt naar andere groepen.

Fraudebestrijding

Voor iedereen de mogelijkheid om het vestigingsadres af te schermen gaat de minister te ver, omdat openbaarheid bijdraagt aan de bestrijding van misbruik. "Het register is er zodat je weet met wie je zaken doet. We moeten oppassen dat we de fraudebestrijding niet helemaal ondermijnen."

Adriaansens ging in het debat ook in op voorstellen van partijen in de Kamer om de privacy van ondernemers beter te waarborgen. Zo wil ze kijken naar een idee van de PvdA om een opt-in te regelen, waardoor een adres automatisch is afgeschermd, tenzij een ondernemer zegt dat het openbaar moet zijn.

En de minister gaat ook kijken naar een idee van de SP om ondernemers een postbus aan te bieden, zodat ze niet meer hun privéadres hoeven te gebruiken. Voor freelance journalisten is dit bijvoorbeeld al mogelijk via de vakbond NVJ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl