Guernaoui en De Mos vieren met Rita Verdonk de uitslag
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Haagse partijen weigeren uitgestoken hand De Mos: 'Standpunt verandert niet'

Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag/Groep De Mos stellen zich niet beschikbaar als wethouder in Den Haag. Hun partij hoopte daarmee te voorkomen dat de andere partijen Hart voor Den Haag uitsluiten van coalitievorming. Toch laten D66, PvdA en GroenLinks aan Omroep West weten dat ze nog steeds niet willen onderhandelen met Hart voor Den Haag.

De partij van De Mos mag, met negen zetels de grootste partij in Den Haag, het voortouw nemen bij het vormen van een nieuwe coalitie in Den Haag. Meerdere partijen hebben echter aangegeven niet met Hart voor Den Haag te willen samenwerken, als het tweetal kandidaat zou zijn voor het wethouderschap. De twee raadsleden worden namelijk verdacht van corruptie.

"Omdat het voor de koers van de stad van cruciaal belang is dat Hart voor Den Haag in het stadsbestuur komt, hebben Rachid en ik besloten om geen wethouderskandidaat te zijn", zei De Mos eerder vandaag. "Het moet om de stad gaan, niet om de poppetjes."

'De Mos is de partij'

De andere grote partijen in Den Haag lijken echter niet van plan hun opstelling te veranderen. D66, na de verkiezingen van woensdag de een na grootste partij in de raad, blijft erbij dat samenwerking met Hart voor Den Haag geen optie is. "Groep de Mos zonder De Mos is Groep. Hij ís de partij", zegt D66-lijsttrekker Robert van Asten. "Hij bepaalt het programma, hij bepaalt de kieslijst."

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Mariëlle Vavier geeft aan alsnog niet te willen samenwerken met de partij. "Ook als De Mos geen wethouder wordt, vind ik het nog steeds heel ingewikkeld. Hij is de naamgever van de partij, de voorman, het boegbeeld. Zolang dat zo blijft, verandert er in ons standpunt over samenwerking niet zoveel."

Volgens Vavier heeft De Mos dan "nog steeds invloed op alles wat er gebeurt", ook als hij geen wethouder is. "En als Rita Verdonk bijvoorbeeld wethouder wordt, dan is ze nog steeds wethouder namens een partij van wie de voorman wordt beschuldigd van zulke ernstige zaken."

Sjoemelen met vergunningen

De PvdA ziet ook geen reden om van standpunt te wisselen. Volgens fractievoorzitter Martijn Balster ligt dat niet alleen aan het lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie. "Ook het verkiezingsprogramma en de inhoudelijke opstelling van de partij wegen mee", legt de lijsttrekker uit. "Wij gaan met drie zetels een rechts college niet aan meerderheid helpen." Anne Mulder, lijsttrekker van de VVD, wil niet reageren. "Het enige wat ik erover wil zeggen is: ik heb er kennis van genomen."

De twee oud-wethouders De Mos en Guernaoui worden door het Openbaar Ministerie verdacht van het tegen betaling regelen van vergunningen. Ze werden in 2019 door de Rijksrecherche van hun bed gelicht en hun werkkamers in het stadhuis werden doorzocht.

De Haagse collegepartijen VVD, D66 en GroenLinks wilden niet verder met Hart voor Den Haag/Groep de Mos waarna het college viel en De Mos en Guernaoui terugkeerden als raadslid.

Dit zei De Mos op de uitslagenavond van de verkiezingen:

Richard de Mos de grootste in Den Haag: 'Maar we hadden gehoopt op meer'

Advertentie via Ster.nl