Richard de Mos
NOS Nieuws

Haagse burgemeester: kiezer heeft recht op duidelijkheid over corruptiezaak De Mos

De Haagse burgemeester Jan van Zanen is niet blij met de trage afhandeling van het justitieel onderzoek naar raadslid Richard de Mos, de lijsttrekker van de grootste partij van de stad, Hart voor Den Haag. Zo'n 2,5 jaar nadat er huiszoekingen zijn gedaan op verdenking van corruptie, is nog steeds niet duidelijk of de politicus zal worden vervolgd. De Mos en zijn partij doen wel weer mee met de verkiezingen van volgende maand. Hij doet het goed in de peilingen.

"Ik vind het heel vervelend, to put it mildly, dat we nog steeds niet weten wat er aan de hand is", zegt Van Zanen. "Ik heb er verschillende keren over gesproken met de hoofdofficier van justitie en de top van het Openbaar Ministerie. Ik heb gezegd: maak haast. Ik vind dat de kiezer recht heeft op duidelijkheid, maar ik denk niet meer dat het lukt voor de verkiezingen."

Slecht voor iedereen

"Het hangt boven de verkiezingen en dat leidt af", meent de burgemeester, die zich inhoudelijk niet uitlaat over de zaak. "Voor iedereen, voor alle kiezers en voor alle 495 mensen die zich kandidaat hebben gesteld in Den Haag is dit slecht. Maar ja, we zullen het ermee moeten doen."

Van Zanen vindt dat er bij corruptiezaken tegen politici meer haast gemaakt moet worden. "Ik zou willen dat bij dit soort publieke functionarissen, bij zaken die met de democratie te maken hebben, het OM zich dat aan de voorkant realiseert en dan tempo maakt. Voor zover dat kan."

Een woordvoerder van het landelijk parket van het OM laat desgevraagd weten dat het niet mogelijk is om het onderzoek te versnellen. "Dit soort onderzoeken neemt nu eenmaal veel tijd in beslag. Er zijn veel documenten en we moeten veel mensen spreken." Hij kan niet zeggen wanneer er wel duidelijkheid komt.

Ondertussen lijkt de Haagse kiezer zich niet zoveel aan te trekken van de verdenkingen tegen De Mos. Dinsdag bleek uit een peiling van I&O Research, in opdracht van de gemeente Den Haag, dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos (zoals de partij inmiddels heet) op een zetel winst staat en met 9 zetels veruit de grootste partij in de raad zou worden.

Daar is Richard de Mos blij mee, al wil hij uiteindelijk 14 of 15 van de 45 zetels halen. "Dan kunnen ze niet meer om ons heen." Hij is vastbesloten om met zijn partij weer terug te keren in het college van burgemeester en wethouders.

Verdonk: we zijn als broer en zus

De Mos wil dan zelf weer wethouder worden. Als andere partijen hem uitsluiten dan heeft hij daar iets op gevonden. De nummer 2 op de lijst is Rita Verdonk, oud-minister voor Vreemdelingenzaken namens de VVD, maar inmiddels geen lid meer van die partij.

Verdonk noemt het onmenselijk voor De Mos dat hij na al die tijd nog steeds niet weet waar hij aan toe is. "Richard is een hartstikke goede vent. Dit hangt als een zwaard van Damocles boven zijn hoofd. Dit mag je mensen toch niet aandoen? Is er wel wat of is er niet wat? Ik zou zeggen tegen het OM: schiet op!"

Ondanks de ernstige beschuldiging van corruptie voelt Verdonk zich thuis bij haar nieuwe partij. "We staan heel dicht bij de mensen." Ook met De Mos is de verstandhouding goed, omdat ze hetzelfde denken. "We hadden wel broer en zus kunnen zijn. Afspraak is afspraak", zegt Verdonk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl