Invallen bij wethouders Den Haag wegens verdenking omkoping en corruptie
De rijksrecherche heeft in het stadhuis van Den Haag de werkkamers van twee wethouders en werkplekken van een aantal ambtenaren doorzocht. Het onderzoek richt zich op ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim.
Het gaat om Richard de Mos en Rachid Guernaoui. De Mos is wethouder van Economie, Sport en Buitenruimte en daarnaast eerste locoburgemeester. Guernaoui is wethouder van Financiën, Integratie en Stadsdelen. Zij worden verdacht van onder meer het tegen betaling regelen van vergunningen. Beide wethouders zijn lid van de politieke partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Het college heeft hun gevraagd tijdelijk terug te treden.
Tientallen rechercheurs
De woningen van de wethouders en de woonadressen van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping zijn ook doorzocht. Er zijn zowel schriftelijke documenten als computerbestanden in beslag genomen. Bij een van de verdachte ondernemers is thuis een vuurwapen met munitie gevonden. Deze is verhoord en weer vrijgelaten.
Een rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam heeft de leiding over de doorzoekingen. Ook namen tientallen rijksrechercheurs en twee officieren van justitie deel aan de actie.
Fractievoorzitters in de Haagse gemeenteraad zijn geschrokken van het nieuws:
Het gaat om een verdenking rond onder meer Zalencentrum Opera en de aan dit bedrijf toegekende nachtvergunning. De eigenaar is ondernemer Atilla Akyol; hij was lijstduwer (plek 35) van Hart voor Den Haag/Groep de Mos bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.
De discussie over de relatie tussen Akyol en De Mos speelt al langer. Twee jaar geleden waren er bijvoorbeeld ook al beschuldigingen over vriendjespolitiek tussen De Mos en ondernemers, meldde toen het AD.
Nachtvergunningen
Akyol zou de partij financieel hebben gesteund in ruil voor onder meer vertrouwelijke informatie uit het bestuur van de stad. Hij was vanmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Daarnaast wordt een raadslid van de partij verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie.
Persofficier Jirko Patist: "Het gaat onder meer om vergunningen in de horeca, met name om nachtvergunningen. Er waren aanwijzingen dat tegen betaling vergunningen gekocht konden worden. Dat was de aanleiding om dit onderzoek te starten." Hij zegt dat het nu nog gaat om verdenkingen dat mensen betrokken zijn bij omkoping, of dat er betalingen zijn gedaan om vergunningen te verkrijgen. "Op dit moment is er geen reden om mensen aan te houden, maar ik sluit niks uit."
Overleg gemeenteraad
Burgemeester Krikke riep vanmiddag alle fractievoorzitters van de gemeenteraad bijeen voor overleg. Krikke zei op Twitter dat ze erg is geschrokken: