Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Van der Poel maakt verrassende rentree in Milaan-Sanremo, 'zonder verwachtingen'

Mathieu van der Poel gaat zaterdag al zijn comeback maken in het wielerpeloton. De alleskunner op de fiets gaat van start in de voorjaarsklassieker Milaan-Sanremo.

Daarmee heeft Van der Poel zijn terugkeer met drie dagen naar voren geschoven, want aanvankelijk zou hij op 22 maart in de Italiaanse rittenkoers Coppi e Bartali voor het eerst weer zijn opwachting maken. Omdat er meerdere renners ziek zijn in zijn ploeg, gaat hij toch al eerder van start.

De 27-jarige renner van Alpecin-Fenix besloot begin januari om voor onbepaalde tijd een pauze in te lassen om te herstellen van een hardnekkige rugblessure. "De afgelopen maanden waren niet zo leuk, ik had al sinds de Tour de France van vorig jaar problemen", vertelt Van der Poel in een video van zijn ploeg.

"Het belangrijkste wat ik heb gedaan, is een maand op de bank liggen en mijn rust nemen. Het was uiteindelijk de juiste beslissing om mijn veldritseizoen eerder te beëindigen."

De laatste tijd sijpelden al positieve berichten door over een mogelijke rentree; de Ronde van Vlaanderen (3 april) kondigde vorige week al zijn deelname aan. Eerder die week gaat hij ook van start in Dwars door Vlaanderen (30 maart).

'Zonder verwachtingen of ambities'

"Hoewel zijn trainingen de afgelopen weken naar tevredenheid zijn verlopen en zijn rugproblemen lijken te verdwijnen, wil de ploegleiding geen enkele druk leggen op Mathieu", staat in een persbericht van Alpecin-Fenix. "Hij doet mee aan Milaan-Sanremo zonder verwachtingen of ambities."

De organisatie van Milaan-Sanremo zal blij zijn met de onverwachte aanmelding van Van der Poel. Door ziekte moest al menig topper afzeggen: Sonny Colbrelli, Julian Alaphilippe, Yves Lampaert, Davide Ballerini, Oliver Naesen, Matteo Trentin (hersenschudding), John Degenkolb en Jasper Stuyven doen niet mee in Italië.

Ook Caleb Ewan meldde zich vandaag nog af. De Australische sprinter was een van de favorieten, maar heeft nu last van buikgriep.

Jasper Stuyven na zijn zege in 2021

Stuyven was vorig jaar nog de beste in de voorjaarskoers, terwijl Van der Poel destijds naar de vijfde plaats sprintte. Alaphilippe won in 2019 voor Naesen. Degenkolb ging in 2015 met de zege aan de haal. De winnaar van 2020, Wout van Aert, staat wel aan de start als een van de grote favorieten.

De Belg krijgt hulp van onder anderen Primoz Roglic en routinier Jos van Emden, de enige renner uit eigen land in de formatie van Jumbo-Visma.

Jakobsen debuteert

Voor Fabio Jakobsen komt zaterdag een droom uit. Door de afmeldingen binnen zijn ploeg mag hij zijn debuut maken in de koers die hoog op zijn wensenlijstje staat om ooit eens te winnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl