Pechtold bij zijn presentatie als algemeen directeur van het CBR in 2019
NOS Nieuws

Alexander Pechtold wordt informateur in versplinterd Den Bosch

Voormalig D66-partijleider Alexander Pechtold is aangesteld als informateur in Den Bosch. Pechtold moet gaan bekijken hoe er een nieuw college van burgemeester en wethouders gevormd kan worden.

In Den Bosch haalden zestien partijen de gemeenteraad, waarvan er zeven partijen zijn met één zetel. Hiermee heeft Den Bosch een van de meest versplinterde gemeenteraden van het land. Om tot een coalitie te komen, zijn er in Den Bosch minimaal vijf partijen nodig.

D66 werd de grootste partij in Den Bosch met zes zetels. D66-lijsttrekker en partijgenoot Mike van der Geld heeft Pechtold gevraagd om informateur te worden.

Ik weet wel wat er speelt in de lokale politiek.

Alexander Pechtold

Komende maandag wordt het aantal stemmen per kandidaat en lijst vastgesteld, en maakt het centraal stembureau de definitieve verkiezingsuitslag bekend. Pechtold zegt tot maandag te willen wachten voordat hij in wil gaan op zijn rol als informateur in Den Bosch. "Ik heb veel ideeën, maar wacht rustig tot maandag de eindstand wordt vastgesteld. Dan begin ik met het eerste overleg."

Voordat Pechtold actief was in de landelijke politiek, was hij gemeenteraadslid en wethouder in Leiden en burgemeester van Wageningen. "Ik ben zo'n twaalf jaar actief geweest in lokaal bestuur inderdaad, en heb in Leiden colleges mogen vormen, dus weet wel wat er speelt in de lokale politiek."

Voorouders uit Den Bosch

Binnen welke termijn een nieuw college gevormd moet worden, wil de politicus niet zeggen. "Het is wel zaak het tempo erin te krijgen, maar we gaan eerst een rondje doen. En voor zestien koppen koffie mag ik wel even tijd voor uittrekken. Het is belangrijk dat alle partijen een kans krijgen om hun verhaal te doen."

De politicus heeft ook nog een bepaalde band met de stad Den Bosch. "Mijn voorouders komen ervandaan, in de 18de eeuw kwamen ze vanuit Duitsland naar Den Bosch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl