Pedri (links) viert de 1-1 met Frenkie de Jong

Barcelona maakt achterstand goed en gaat door naar kwartfinales Europa League

FC Barcelona heeft met 2-1 gewonnen van Galatasaray in de achtste finales van de Europa League. Dankzij de 0-0 van vorige week in Catalonië had Barcelona aan de overwinning genoeg om door te gaan naar de kwartfinales.

Bij de Turken stonden Patrick van Aanholt en Ryan Babel in de basis. Bij FC Barcelona Frenkie de Jong en de in Almere geboren Amerikaans international Sergiño Dest. Luuk de Jong en Memphis Depay begonnen op de bank.

Aantrekkelijke wedstrijd

In tegenstelling tot de saaie wedstrijd in Camp Nou ontbrandde de wedstrijd in Istanbul gelijk. Al in de zesde minuut kon Galatasaray een paar keer van dichtbij schieten, maar de inzetten werden geblokt.

Kort daarna kreeg Frenkie de Jong een niet te missen kans, maar hij schoot oog in oog met Galatasaray-keeper Iñaki Peña (die gehuurd wordt van FC Barcelona) naast. In de 28ste minuut kwam Galatasaray uit het niets op voorsprong. Een corner werd goed bij de tweede paal binnengekopt door aanvoerder Marcao.

Lang duurde de voorsprong niet. Zo'n tien minuten later combineerden Pedri en Ferran Torres dwars door de verdediging van Galatasary, waarna Pedri na twee keer inhouden de bal van dichtbij binnen schoot: 1-1.

Aubameyang (links) rent juichend weg na zijn winnende goal

Gelijk na rust kwam Barcelona op voorsprong. Een schot van Busquets werd aangeraakt en ternauwernood gered door Peña. Uit de rebound van dichtbij redde Peña weer knap op een schot van Pedri, waarna Frenkie de Jong de bal opzij kopte naar Pierre-Emerick Aubameyang. De Gabonese spits tikte de bal op de lijn simpel binnen: 1-2.

Galatasaray had daarna moeite om kansen te creëren. In de laatste tien minuten mocht Depay nog meedoen bij Barcelona. Hij miste nog een kans in blessuretijd, maar het bleef bij 1-2.

Veel Nederlanders

Bij Bayer Leverkusen - Atalanta Bergamo stonden vijf Nederlanders aan de aftrap. Timothy Fosu-Mensah en Mitchel Bakker bij de Duitsers, Hans Hateboer, Teun Koopmeiners en Marten de Roon bij de Italianen. Na de 3-2 overwinning voor Atalanta in de eerste wedstrijd wonnen de Italianen weer door een goal van Jeremie Boga in de blessuretijd.

Giovanni van Bronckhorst verloor met 'zijn' Rangers van Rode Ster Belgrado met 2-1, maar na de 3-0 overwinning in Schotland was dat genoeg voor Van Bronckhorst om ook door te gaan naar de kwartfinales.

Monaco had een zware klus na de 2-0 uitnederlaag bij Braga. Myron Boadu viel in de 52ste minuut nog in bij de Monegasken, maar het mocht niet baten. Het bleef bij 1-1.

Peter Bosz zorgde met Olympique Lyon voor een stunt door FC Porto uit te schakelen. Na een 0-1 overwinning in Portugal bleef het thuis in een verhit duel 1-1. Bij twee duels in de Europa League was het na 90 minuten nog niet beslist.

Yarmolenko maakt de winnende tegen Sevilla

Eintracht Frankfurt had met 2-1 gewonnen bij Real Betis, en leek thuis door te gaan bij een 0-0 stand. In de 90ste minuut maakte Borja Iglesias toch gelijk over twee wedstrijden. In de verlenging leken beide ploegen op een strafschoppenserie af te stevenen, tot de Duitsers in de blessuretijd van de verlenging toch nog 2-1 maakten.

Het andere en laatste duel ging tussen West Ham United en Sevilla. West Ham leidde na 90 minuten met 1-0 door een goal van Tomas Soucek, precies dezelfde stand als in Spanje. In de 112de minuut maakte de Oekraïner Andrij Jarmolenko de bevrijdende goal voor de Londenaren.

Eigenlijk zouden RB Leipzig en Spartak Moskou ook tegen elkaar spelen. Door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland had de UEFA eerder al besloten alle Russische ploegen per direct uit te sluiten van Europees voetbal.

Spartak was de enige Russische club die nog actief was, door het besluit ging Leipzig zonder te spelen door naar de kwartfinales.