1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Laatste uitzending 'M' morgen, talkshow komt niet meer terug

De dagelijkse NPO1-talkshow M, gepresenteerd door Margriet van der Linden, stopt. Morgen is de laatste uitzending. De omroep KRO-NCRV was niet direct bereikbaar voor commentaar en in de uitzending van vanavond werd er geen woord aan gewijd.

Op het tijdslot van 19.00 tot 20.00 uur is vanaf maandag het programma Khalid & Sophie te zien, liet BNNVARA al eerder weten.

M was sinds mei 2018 te zien; het programma was bedoeld als opvolger van het populaire De Wereld Draait Door, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Eerder werd de talkshow De Vooravond, van Fidan Ekiz en Renze Klamer, al uit het uitzendschema gehaald.

Margriet van der Linden vindt het tijd om nieuwe programma's te ontwikkelen. In een verklaring op Instagram schrijft ze "enorm trots te zijn dat we een ander geluid hebben laten horen en dat we veel nieuwe mensen en onderwerpen een podium hebben geboden."

Instagram/@margrietvdlinden
De volledige verklaring van Margriet van der Linden

Het succes van M liep terug nadat in het derde seizoen besloten werd om een andere weg in te slaan qua gasten en onderwerpen, denkt mediadeskundige Ron Vergouwen. "Er is toen gekozen om vooral minderheden een podium te geven in de talkshow. Daarmee kreeg M een activistisch karakter en daar zit niet iedereen op te wachten."

De show is volgens Vergouwen daardoor 'te randstedelijk' geworden. "Het grootste deel van de Nederlanders woont daar niet, daarom zijn veel kijkers waarschijnlijk afgehaakt." Daarnaast miste Van der Linden ook scherpte in de laatste seizoenen, stelt Vergouwen.

Het is een overkill geworden voor de kijker.

Mediadeskundige Ron Vergouwen

Volgens de mediakenner loopt de belangstelling voor alle talkshows terug omdat mensen toe zijn aan iets positiefs na de coronapandemie, een periode waarin de kijkcijfers van de programma's juist hoog waren. "En precies nu de kijkcijfers dalen zijn er ook een aantal nieuwe talkshows. Het is een overkill geworden voor de kijker." Daarnaast is het ook lastig om goede sprekers te vinden om al die programma's te vullen, voegt hij eraan toe.

Vergouwen denkt niet dat dit betekent dat talkshows hun beste tijd hebben gehad. "Er zijn genoeg Nederlanders die er graag naar kijken. Die weten vanzelf hun weg weer te vinden naar de betere praatprogramma's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl