De drie Nederlandse medaillewinnaars bij de Paralympische Spelen in Peking zijn gehuldigd door koning Willem-Alexander en prinses Margriet.
NOS Sport

Premier prijst prestaties paralympiërs in Peking: 'Lichtpuntjes in donkere tijden'

De drie Nederlandse medaillewinnaars op de Paralympische Spelen van Peking zijn gehuldigd op paleis Noordeinde door koning Willem-Alexander en prinses Margriet, erebestuurder van het Internationaal Paralympisch Comité.

Eerder op de dag werden snowboarder Chris Vos en zitskiërs Jeroen Kampschreur en Niels de Langen in het Catshuis al in het zonnetje gezet door premier Mark Rutte en minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport.

In de toespraken van de bewindslieden was aandacht voor de goede prestaties van de paralympiërs, tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne.

'Lichtpuntjes in donkere tijden'

"Jullie hebben alles op alles gezet om de allerbeste prestatie te leveren", sprak Rutte. "Dan kan ik mij voorstellen dat het best apart moet zijn geweest om die prestaties te leveren, terwijl het nieuws wordt beheerst door de grote oorlog in Oekraïne. Daar zijn jullie op een fantastische manier mee omgegaan. Dat is bewonderenswaardig."

"Ook voor ons toeschouwers is het wel heel fijn om te zien dat er in deze donkere, donkere tijden, waarin we natuurlijk allemaal meeleven met wat er in Oekraïne gebeurt, ook lichtpuntjes zijn. Jullie waren die lichtpuntjes."

Premier prijst prestaties paralympiërs in Peking, maar er is werk aan de winkel

Chef de mission Esther Vergeer en de betrokken coaches waren eveneens bij de ceremonies aanwezig. Ook Vergeer had oog voor de oorlog in Oekraïne in haar toespraak.

"Op donderdag 24 februari stapten jullie verwachtingsvol in het vliegtuig. Diezelfde dag vond een gebeurtenis plaats die de wereld op zijn kop zette", waarmee ze verwees naar de Russische inval in Oekraïne. "Een gebeurtenis die zijn schaduw wierp over de Paralympische Spelen. De oorlog bereikte ook de Spelen."

"NOS*NSF steunde de uitsluiting van atleten uit Rusland en Belarus, want de Oekraïners verdienen alle steun. Ook vanuit de sportwereld", vervolgde Vergeer. "In die beladen setting probeerden jullie je droom na te jagen. Natuurlijk was er oog voor de situatie in de wereld, maar zodra je aan de start stond ging het om zo hard mogelijk racen."

Zestiende in medailleklassement

De Nederlandse delegatie, bestaande uit acht wintersporters, veroverde vier medailles op de Paralympische Winterspelen: drie keer zilver en één keer brons. De Langen, die zondag bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag droeg, nam de helft van de oogst voor zijn rekening. De zitskiër won brons op de supercombinatie en zilver op de slalom.

Nederland besloot de Spelen in Peking op de zestiende plaats in het medailleklassement, waarin China na één schamele medaille bij de vorige Spelen nu bovenaan eindigde.

Koning Willem-Alexander en prinses Margriet ontvangen de Nederlandse medaillewinnaars bij de Paralympische Spelen.

De ambassadeur van China, ook aanwezig bij de huldiging in het Catshuis, kreeg ook een compliment van premier Rutte. "Bedankt voor het organiseren van deze geweldige Paralympische Spelen. Fantastisch."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl