NOS Wielrennen

Pogacar ontbindt duivels opnieuw en wint koninginnenrit Tirreno-Adriatico

Pogacar rolt weer met spierballen en neemt voorschot op eindzege Tirreno

Niet voor de eerste keer dit seizoen heeft Tadej Pogacar op imposante wijze een wielerkoers gewonnen. In de koninginnenrit van Tirreno-Adriatico reed de Sloveense topfavoriet op de slotklim iedereen op een hoop.

Met zijn indrukwekkende zege nam de tweevoudig Tourwinnaar een voorschot op de eindzege. Remco Evenepoel, op papier de gevaarlijkste uitdager van Pogacar, verloor maar liefst vier minuten.

Jonas Vingegaard kwam op ruim een minuut van Pogacar als tweede over de streep. Daardoor klom de kopman van Jumbo-Visma naar de tweede plaats in het klassement. De Deense klimmer begint zondag met een achterstand van 1.52 aan de laatste etappe.

Arensman zakt naar zesde plaats

Thymen Arensman was de beste Nederlander op de tiende plaats, op 2.23 van Pogacar. De Nederlander van DSM, die verrassend derde stond na vijf dagen, zakte daardoor naar de zesde plaats in het klassement (+3.16).

De zesde en voorlaatste etappe was veruit de zwaarste van de Italiaanse rittenkoers. In de rit van 215 kilometer tussen Apecchio en Carpegna lag het zwaartepunt aan het einde, met een dubbele beklimming van de lastige Monte Carpegna - de berg waarop de Italiaanse wielerlegende Marco Pantani altijd zijn klimtrainingen deed.

In aanloop naar die zware slotfase ontstond er een kopgroep van negen renners, waaronder wereldkampioen Julian Alaphilippe en de drager van de bergtrui, Quin Simmons.

Bij de eerste passage van Monte Carpegna (6 kilometer à 9,9% gemiddeld) loste Simmons zijn laatste overgebleven medevluchters - Alaphilippe en Alex Aranburu. De jonge Amerikaan stelde daarmee zijn bergtrui veilig en werd in de afdaling opgeslokt door een uitgedund pelotonnetje.

Evenepoel breekt

In het peloton bepaalde de ploeg van Pogacar het tempo op de eerste beklimming. Voor Evenepoel ging het toen al te hard. De Belg van QuickStep, die met een achterstand van 8 seconden op de Sloveense favoriet aan de rit begon, moest de groep met favorieten al snel laten gaan.

Pogacar plaatst zijn aanval op Monte Carpegna

Op de tweede en laatste beklimming van Monte Carpegna ontbond Pogacar zijn duivels, niet voor het eerst deze maand.

De tweevoudig Tourwinnaar maakte dit seizoen al veel indruk; zaterdag won hij Strade Bianche met een imposante solo en eerder deze week greep hij met een verschroeiende sprint bergop de macht in de Tirreno. In februari won hij al de Ronde van de Verenigde Emiraten.

Ook dit keer zagen zijn concurrenten hem pas na de finish terug. Pogacar blies de concurrentie omver en Vingegaard, Mikel Landa, Enric Mas en Richie Porte bogen berustend het hoofd.

Morgen kans voor sprinters

Morgen krijgen de sprinters weer een kans in de laatste etappe van de Italiaanse rittenkoers. Na een heuvelachtig begin is de finale van de rit naar San Benedetto del Tronto vlak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl