NOS Wielrennen

Na vijf jaar wint Barguil weer eens in WorldTour, favorieten nemen verkeerde afslag

Vijf jaar na zijn laatste zege in de WorldTour heeft Warren Barguil eindelijk weer een zege op het hoogste niveau te pakken. De Fransman van Arkéa-Samsic was de beste in de vijfde etappe van Tirreno-Adriatico. Barguil ontsnapte in de finale van de spectaculaire etappe uit een kopgroep van twaalf en ging solo over de streep.

Het grootste spektakel vond echter plaats achter de rug van Barguil. Daar gingen de favorieten voor de eindzege in de tegenaanval, maar werden door een onoplettende seingever de verkeerde kant opgestuurd.

Als de favorieten verkeerd worden gestuurd, mag Barguil na vijf jaar weer juichen

Op voorhand werd reikhalzend uitgekeken naar de vijfde etappe van Sefro naar Fermo (155 kilometer), waarin meerdere steile 'muurtjes' in de finale moesten worden bedwongen.

Het eerste uur ging in een moordend tempo (46 kilometer over een geaccidenteerd parcours) en pas in de lange beklimming ontstond de vlucht van de dag, met onder meer Barguil, zijn ploeg- en kamergenoot Clément Russo. Ook Benjamin Thomas, de Franse tijdrijder van Groupama, bevond zich in de kopgroep en mocht zich onderweg nog even virtuele leider wanen in de Tirreno.

Zover liet blauwetruidrager Tadej Pogacar het echter niet komen. Toen Remco Evenepoel (QuickStep) op 8 kilometer van de finish de aanval opende en Pogacar, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) met zich meekreeg, leek het lot van de koplopers bezegeld.

In de afdaling kozen de favorieten echter met zijn vieren een verkeerde afslag, moesten zich vervolgens terugknokken in de staart van het peloton en kwamen uiteindelijk tekort om nog voor de dagzege te strijden.

Tadej Pogacar komt met Jonas Vingegaard over de streep in de vijfde rit van Tirreno-Adriatico.

Die ging naar Barguil, die op de laatste steile beklimmingen Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Simone Velasco en Nelson Oliveira (Movistar) als laatste wist te lossen en ruim de tijd had om de overwinning te vieren.

De laatste zeges van Barguil op het hoogste niveau dateren al van 2017 toen hij namens Giant-Shimano twee etappes en de bergtrui in de Tour de France won.

Pogacar gaf uiteindelijk 28 seconden toe op Barguil en eindigde in een groep met onder anderen de hoofdschuddende Evenepoel en Vingegaard.

Arensman stijgt naar derde plaats

Thymen Arensman, de verrassend sterke jongeling van Team DSM, gaf vijf seconden extra toe maar steeg wel naar de derde plaats in het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl