NOS Wielrennen

Oppermachtige Wiebes sprint naar tweede zege op rij in Ronde van Drenthe

Lorena Wiebes heeft voor de tweede keer op rij de Ronde van Drenthe gewonnen. De Nederlandse topsprintster van DSM overleefde alle klimmetjes én een lekke band in de laatste twintig kilometer, waarna ze in de sprint haar status als topfavoriete waarmaakte. Wereldkampioene Elisa Balsamo werd tweede, Lotte Kopecky eindigde als derde.

Oppermachtige Wiebes sprint naar tweede zege op rij in Ronde van Drenthe

De Drentse wielerkoers heeft een WorldTour-status en hoort daardoor bij de belangrijkste wedstrijden van het seizoen voor het vrouwenpeloton.

In de rit van bijna 156 kilometer tussen Assen en Hoogeveen kregen de rensters te maken met vijftien kilometer aan Drentse keien én vier passages van de VAM-berg, de traditionele scherprechter in de Ronde van Drenthe. Die hindernissen konden niet voorkomen dat de koers eindigde in een sprint, hoewel veel rensters daar graag een stokje voor wilden steken.

Van Dijk actief

Vlak na de derde beklimming van de voormalige Drentse vuilnisbelt opende Ellen van Dijk een serieuze aanval en vanaf dat moment viel het niet meer stil. Van Dijk en haar medevluchters werden teruggepakt en op weg naar de laatste passage van de VAM-berg ontstond er een nieuwe kopgroep met Jip van den Bos, Marlen Reusser, Mischa Bredewold, Alison Jackson en Georgi Pfeiffer.

Omdat het eerste achtervolgende groepje bij een rotonde de verkeerde kant op ging, kon het vijftal uitlopen naar een half minuutje.

Rensters nemen verkeerde afslag in Ronde van Drenthe

Ondanks de consternatie werd ook de aanval van het vijftal uiteindelijk weer geneutraliseerd.

In aanloop naar de laatste beklimming van de VAM-berg flink werd het tempo vervolgens flink opgeschroefd door Van Dijk, in een poging topsprintster Wiebes - die net lek had gereden - niet terug te laten keren. Bij de laatste passage van de VAM-berg vielen wel weer wat gaatjes, maar Wiebes kwam met behulp van haar ploeggenoten terug bij de eerste groep.

Wiel van wereldkampioene

In de laatste kilometer deed Anouska Koster nog een alles-of-niets-poging, maar DSM (voor Wiebes) en Trek (voor Balsamo) reden het gat dicht in de laatste kilometer.

Wiebes koos het wiel van de Italiaanse wereldkampioene en ging al vroeg aan. In de sprint stond er geen maat op de 22-jarige Nederlandse, die deze week in de minder bezette GP Oetingen haar eerste zege van het seizoen boekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl