Door de hoge energieprijzen zetten veel mensen de verwarming lager
NOS Nieuws

Kabinet wil nog dit jaar steun voor koopkracht lage inkomens

Het kabinet wil nog dit jaar de laagste inkomens tegemoetkomen om hun koopkracht te verbeteren. Dat heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken gezegd in reactie op de cijfers die het CPB vanmorgen presenteerde over de koopkracht. Daaruit blijkt dat vooral de lage inkomens er fors op achteruitgaan, mede door de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen die daar het gevolg van zijn.

"Het is heel uitzonderlijk dat we in een lopend jaar nog iets aan de koopkracht doen", zei Van Gennip. "Maar het is ook een uitzonderlijke tijd. De wereld is sinds een kleine twee weken behoorlijk veranderd." Ze noemde de vanmorgen gepresenteerde cijfers "pittig".

Over hoe de laagste inkomens te hulp geschoten worden deed de minister nog geen uitspraak. "Er zijn geen taboes", herhaalde ze de woorden van premier Rutte van gisteren. Er komt "op zeer korte termijn" een brief naar de Tweede Kamer met een strategie. "We zijn er heel hard mee bezig. Nu we deze cijfers van het CPB hebben, kunnen we ook snelheid maken."

'Vechten voor vrijheid kost ook wat'

Waarschijnlijk pas volgend jaar kan het kabinet iets doen om de koopkracht van andere groepen te ondersteunen, zoals ouderen. "Door de oorlog is alles heel onzeker. Daarom werken we verschillende scenario's uit om te kijken hoe we bij kunnen sturen." Van Gennip denkt dat veel Nederlanders wel zullen begrijpen "dat vechten voor onze vrijheid ook wat kost".

"We kunnen het niet vandaag oplossen", zei Van Gennip. Ze roept mensen die acuut in de problemen komen op zich te melden bij de gemeenten. Die kunnen vaak nog iets doen, bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand. Dat is een potje, speciaal bedoeld voor mensen met een kleine portemonnee.

Kamer: stop met dralen!

De Tweede Kamer dringt ondertussen aan op snelle maatregelen om de koopkrachtdreun op te vangen, vooral bij de laagste inkomens.

"Ik verwacht geen wonderen van het kabinet, maar wel daden", zegt Kamerlid Pieter Grinwis van regeringspartij ChristenUnie. Hij wil dat arme gezinnen geholpen worden bij het betalen van hun energierekening en dat er gekeken wordt naar het tijdelijk verlagen van de accijns op brandstof.

Ook de VVD vindt dat het kabinet snel met maatregelen moet komen om de ergste klappen op te vangen. De hogere benzine- en energieprijzen raken iedereen, zegt de VVD, maar vooral de lage en middeninkomens moeten snel ondersteund worden.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wijst nadrukkelijk naar de rol van Rusland. "Oorlog in Europa gaat niet zonder schade aan de economie en aan de portemonnee van mensen." Naast ondersteuning voor de lage inkomens pleit D66 voor meer tempo bij het besparen van energie en het minder afhankelijk worden van Russisch gas.

Mokerslag

"Een mokerslag voor gezinnen in Nederland", twittert GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij dringt opnieuw aan op het bevriezen van de energieprijzen, om burgers tegemoet te komen. "Het kabinet moet ophouden met dralen", vindt PvdA'er Henk Nijboer. Er moet wat hem betreft een noodpakket komen "om te voorkomen dat mensen nog dieper in de financiële ellende komen".

CDA-Kamerlid Inge van Dijk noemt de koopkrachtcijfers van het CPB "somber en zorgelijk". De klap komt volgens haar het hardste aan bij de lage en middeninkomens, "de ruggengraat van onze samenleving". "We moeten de helpende hand bieden aan mensen die door het ijs dreigen te zakken."

"Tanken, de huur, boodschappen doen, het is bijna niet meer te betalen", zegt SP-leider Lilian Marijnissen. "Het kabinet moet ingrijpen en niet net doen alsof die iedereen even hard raakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl