NOS Wielrennen

Kooij komt sterk opzetten, maar verliest sprint van Merlier in Tirreno

Kooij sprint naar tweede plaats in Tirreno-Adriatico, sterke Merlier wint

Tim Merlier heeft de tweede etappe in Tirreno-Adriatico overtuigend gewonnen. De pas 20-jarige Nederlander Olav Kooij kwam in de laatste meters van de massasprint nog sterk opzetten, maar de Belg van Alpecin-Fenix kon toen al juichen.

Kooij (Jumbo-Visma) eindigde als tweede, voor Kaden Groves (BikeExchange) en Peter Sagan (TotalEnergies).

Minuut stilte

Voor de etappe hielden de renners, waaronder de Oekraïner Mark Padoen, een minuut stilte als steunbetuiging aan Oekraïne. Daarna begon het peloton, met de Italiaan Filippo Ganna in de blauwe leiderstrui, aan de rit van 219 kilometer tussen Camaiore en Sovicille.

De dragers van de truien en Mark Padoen staan vooraan bij de minuut stilte

In de vlakke eerste helft van de etappe kozen vijf renners al snel de aanval. De Italianen Davide Bais en Francesco Gavazzi, uit de Eolo-Kometa-ploeg van oud-renners Alberto Contador en Ivan Basso, hielden het langst stand op de glooiende Toscaanse wegen. Zij werden op zeventien kilometer voor de finish teruggepakt.

In de heuvelachtige slotfase moest Mark Cavendish, die vooraf zei dat hij last heeft van een kleine verkoudheid, het peloton even laten gaan. De Britse topsprinter keerde met hulp van zijn ploeggenoten terug, maar kon geen rol van betekenis spelen in de sprint.

Met nog twintig kilometer te gaan plaatste Marc Soler, sinds dit jaar ploeggenoot van Tadej Pogacar bij UAE, een aanval. De Spanjaard reed in zijn eentje een voorsprong van ruim een halve minuut bijeen.

De poging van Soler strandde op drie kilometer van de streep, vooral dankzij de inspanningen van FDJ - de ploeg van Arnaud Démare, waarna de sprinters zich naar voren wurmden. Waar Caleb Ewan in de finale geïsoleerd raakte, had Alpecin een mooi treintje gereed voor Merlier. De Belg timede zijn sprint het beste en ging de merkwaardige bocht pal voor de meet als eerste door.

Tweede keer voor Kooij

Voor Kooij was het zijn tweede ereplaats van het seizoen. In februari sprintte hij in de UAE Tour ook al naar de tweede plaats; toen moest hij alleen Jasper Philipsen voor zich dulden.

De 20-jarige Kooij maakte vorig jaar februari de overstap van de opleidingsploeg naar de profs van Jumbo-Visma. Hij heeft al meerdere sprintzeges in kleinere koersen achter zijn naam en werd afgelopen WK derde bij de beloften.

Ganna blijft leider

De blauwe leiderstrui van Ganna kwam niet in gevaar. De Italiaan verdedigt sinds zijn overwinning in de openingstijdrit een voorsprong van elf seconden op Remco Evenepoel. Tourwinnaar Pogacar staat derde, op zeventien tellen van de wereldkampioen tijdrijden van Ineos.

Morgen krijgen de sprinters opnieuw een kans, hoewel de rappe mannen ook dan de heuvelachtige zones wel moeten overleven. De Italiaanse rittenkoers duurt nog tot en met zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl