NOS Wielrennen

Pedersen boekt sprintzege in Parijs-Nice, Laporte valt en behoudt leiderstrui

De Deen Mads Pedersen heeft de derde etappe in Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De oud-wereldkampioen van Trek versloeg Bryan Coquard en Wout van Aert met overmacht in de licht oplopende sprint.

Klassementsleider Christophe Laporte ging in het sprintgeweld onderuit. De Fransman van Jumbo-Visma kon wel weer opstappen en behield zijn gele leiderstrui, maar zag zijn ploeggenoot Van Aert wel tot één seconde naderen.

Sterke Pedersen sprint naar zege in derde etappe Parijs-Nice

In de rit van bijna 191 kilometer van Vierzon naar Dun-le-Palestel vormden de Belg Thomas De Gendt, de Fransman Alexis Gougeard en de Brit Owain Doull de vroege vlucht. Het aanvalstrio kreeg in de vlakke eerste helft van de etappe een maximale voorsprong van ruim vijf minuten, maar hield geen stand na drie colletjes van de derde categorie.

Jakobsen en Groenewegen gelost

Op de laatste hindernis (Côte de Le Peyroux, 2,8 kilometer à 5,2%) op 25 kilometer van de streep moesten pure sprinters als Fabio Jakobsen, Dylan Groenewegen en Sam Bennett het peloton laten gaan toen Jumbo-Visma het tempo opvoerde.

Met Van Aert, Mike Teunissen en Laporte had de Nederlandse ploeg meerdere ijzers in het vuur voor de sprint. Bovendien aasde Jumbo-Visma op revanche, want dinsdag verloor Van Aert de sprint van Jakobsen.

De Jumbo-Visma-renners, die zondag excelleerden in de openingsrit, zorgden er in de laatste twintig kilometer voor dat het nauwelijks stilviel, zodat Jakobsen en Groenewegen niet meer terug konden keren. Ook geletruidrager Laporte, die de eerste etappe mocht winnen, schuwde het kopwerk niet.

In de laatste kilometer werd Van Aert naar voren geloodst door Teunissen en Laporte, terwijl Pedersen sterk gebracht werd door de Belg Jasper Stuyven. In de laatste meters sprintte Coquard de Belgische kampioen Van Aert nog voorbij.

Jakobsen kan niet meesprinten in de derde etappe

Jakobsen, die dankzij zijn sprintzege in de tweede etappe de groene trui om zijn schouders had, kwam ruim elf minuten na Pedersen binnen. Van Aert nam de puntentrui van hem over.

Klassementsfavoriet Primoz Roglic pakte bij de tussensprint twee bonificatieseconden en staat derde in het klassement, op negen seconden van zijn ploeggenoot Laporte. De Fransman kwam met een geschaafde bil over de streep.

Morgen tijdrit

De achtdaagse rittenkoers naar de zon duurt nog tot en met zondag. Morgen staat er een glooiende tijdrit van 13,4 kilometer op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl