NOS Wielrennen

Ploeggenoten Jumbo-Visma gunnen Laporte overwinning eerste etappe Parijs-Nice

Jumbo-Visma 1, 2 en 3 in eerste etappe Parijs-Nice

De eerste etappe van de 80ste editie van Parijs-Nice is zondagmiddag gewonnen door Christophe Laporte. Hij ging samen met ploeggenoten Wout van Aert en Primoz Roglic op de finish af en kreeg de zege gegund.

Roglic is de grote favoriet voor de eindzege van de achtdaagse koers, net als vorig jaar. Toen leek hij lange tijd de koers op zijn naam te schrijven tot hij de leiderstrui in de laatste etappe verspeelde na een vervelende val.

Succesvolle aanval Jumbo-Visma

De eerste etappe van de 'koers naar de zon', zoals de bijnaam van de race luidt, kende de start en finish in Mantes-la-Ville, een kleine plaats zo'n 50 kilometer ten westen van Parijs.

Met een redelijk vlakke 160 kilometer is de eerste etappe normaal gesproken een paradijs voor de sprinters, maar door een aantal beklimmingen waarvan de laatste op zes kilometer van de finish was dat vooraf toch niet helemaal zeker.

Felix Großschartner, Frederik Frison, Alexis Gougeard en Jevgeni Fjodorov in de kopgroep

Het duurde lang voor er actie kwam in de wedstrijd, mede vanwege de weinige wind. Op zo'n 45 kilometer voor de finish was er de eerste valpartij, die gelijk een uitvaller opleverde.

De Oostenrijker Felix Großschartner kreeg de bedenkelijke eer. De Belg Frederik Frison maakte van de opschudding gebruik en trok zich met Alexis Gougeard en Jevgeni Fjodorov los van het peloton. Die laatste, een Kazach, won ook de eerste tussensprint van de koers.

Het duurde lang voor het peloton de aanval inzette. Op zo'n 11 kilometer voor de finish was het verschil bijna weggewerkt, mede onder aanvoering van de Belg Wout van Aert en zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma. Ondertussen won Fjodorov ook de tweede tussensprint.

In de laatste klim vanaf zo'n 10 kilometer van het einde kwamen de Jumbo-Visma-ploeggenoten Laporte, Roglic en Van Aert los van de rest en dat bleef zo tot het eind.

Onbedreigd gingen ze samen de finish over, waar Laporte de zege in eigen land cadeau kreeg van Van Aert en Roglic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl