NOS Voetbal

Koster, Petrovic, Grim en Mathijsen: vrije val Willem II kent veel slachtoffers

De coronacrisis bracht het eredivisieseizoen 2019/2020 plots tot stilstand, maar in Tilburg konden ze daar in sportief opzicht niet zo mee zitten. De vijfde plaats op de ranglijst na 26 speelronden - de hoogste klassering sinds 1999 - hielp Willem II immers zomaar aan Europees voetbal.

De vreugde bleek van korte duur. Na twee voorronden in de Europa League tegen het Luxemburgse FC Progrès Niederkorn en het Schotse Rangers FC was het avontuur buiten de landsgrenzen alweer voorbij, terwijl het in de competitie een stuk stroever ging dan het jaar ervoor.

Sterker, na achttien speelronden vond Willem II zich terug op de zeventiende plaats van de eredivisie en viel het doek voor 'succescoach' Adrie Koster. Onder Zeljko Petrovic werd uiteindelijk het vege lijf gered.

Zeljiko Petrovic (midden) juicht: Willem II blijft in de eredivisie

Petrovic werd desalniettemin bedankt voor z'n inzet en Fred Grim kwam. De oud-keeper had veel indruk gemaakt bij 'buurman' RKC door eerst met de Waalwijkers te promoveren naar de eredivisie en vervolgens op het hoogste niveau boven de degradatiestreep te eindigen. Hij was de aangewezen man om het dramatische jaar dat Willem II achter de rug had, te doen vergeten.

Veel fiducie

Een pittige klus, werd op deze site een voorschotje genomen bij de presentatie van Grim in juni 2021. "Maar ik loop daar niet voor weg", reageerde de nieuwe trainer, die in 2017 als interim-bondscoach ook nog drie wedstrijden het Nederlands elftal onder zijn hoede had gehad. "Zaterdag gaan we beginnen en ik ga het op de manier doen zoals ik bij al mijn clubs heb gedaan. En ik heb daar heel veel fiducie in."

Bepaald geen loze kreet, zo leek het aanvankelijk. De openingswedstrijd ging weliswaar met 4-0 verloren tegen Feyenoord, in eigen huis nog wel, maar daarna ging het crescendo met de Tricolores. Na een verrassende 2-1 thuiszege op PSV vond Willem II zich na zeven speelronden zelfs terug op de derde plaats, net boven de zojuist verslagen Eindhovenaren en slechts drie punten achter koploper Ajax.

Willem II beleefde onder Fred Grim de beste seizoenstart in achttien jaar:

Willem II-trainer Grim geniet in Tilburg: 'Ben ontzettend blij bij deze club'

Grim toonde zich na de overwinning op PSV realistisch, maar ook optimistisch. "Als je sec naar de wedstrijd kijkt, is PSV de betere ploeg geweest. Maar we maakten gelukkig een goal en werken kei- en keihard. Maar de rek is er zeker nog niet uit bij ons. Stapje voor stapje moeten we beter worden..."

In de week voorafgaand aan het Brabantse onderonsje had Grim tegenover de NOS al zijn speerpunten kenbaar gemaakt. "Het combinatievoetbal, het uit elkaar spelen van de tegenstander, de achterlijn halen, de bezetting voor de goal probeer ik er vanaf dag één in te slijpen. Ik zit er elke dag bovenop. Door vol te houden, duidelijkheid te verschaffen en structuur te hebben kun je deze stappen maken."

Van kwaad tot erger

Een nobel streven, maar na de wat mazzelige stunt tegen PSV ging het mis met de ploeg. Willem II verloor bij Heracles Almelo, speelde gelijk tegen FC Twente en Fortuna Sittard, waarna het tot de winterstop acht keer op rij de bietenbrug op ging.

Met vijf aanwinsten hoopte Fred Grim zijn ploeg na de winterstop weer op de rit te krijgen:

Vijf nieuwe gezichten moeten vrije val Willem II stoppen: 'Frisse wind'

Grim mocht vijf winterse versterkingen begroeten, maar dat sorteerde nauwelijks effect. Het nieuwe jaar werd begonnen met een nederlaag bij hekkensluiter PEC Zwolle, waarna de zes volgende wedstrijden niet meer opleverden dan één overwinning - een maand geleden ten koste van Grims vorige werkgever RKC - en een schamele 0-0 tegen sc Heerenveen, ook al een club in nood.

Dat ene puntje van afgelopen weekeinde heeft Grim niet kunnen redden. De leiding van Willem II, de huidige nummer vijftien van de ranglijst die het degradatiespook steeds nadrukkelijker in de nek voelt hijgen, greep hard in en ontsloeg de trainer en zette technisch directeur Joris Mathijsen op non-actief.

Mats Kohlert baalt

De opvolger van Grim moet nu aan de slag met een ploeg die in 25 wedstrijden pas 21 keer het doel vond, maar wel al 43 tegentreffers heeft moeten incasseren.

De volgende trainer wacht een pittige klus: na het bezoek aan mededegradatiekandidaat Fortuna Sittard van komende zondag wachten nog confrontaties met onder andere de linkerrijtje-clubs AZ, Feyenoord, Vitesse, PSV, SC Cambuur en FC Utrecht.

Stand eredivisie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl