1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS SchaatsenAangepast

Veelbesproken teamsprintsters prolongeren wereldtitel, mannen pakken brons

Dione Voskamp, Jutta Leerdam en Femke Kok hebben in het Noorse Hamar de wereldtitel teamsprint geprolongeerd. De Nederlandse sprintsters waren met 1.27,85 sneller dan de andere twee deelnemende teams: Polen (1.29,51) en Noorwegen (1.34,92).

Daardoor is Nederland nog altijd ongeslagen op dit onderdeel, dat sinds 2019 op het schaatsprogramma staat tijdens wereldkampioenschappen. Leerdam was er in 2019 al bij, toen won ze het goud samen met Letitia de Jong en Janine Smit. Een jaar later veroverden Leerdam en De Jong samen met Kok de wereldtitel.

"Het moet nog een beetje bezinken", vertelde Voskamp na het veroveren van haar eerste wereldtitel. "Dit is echt geweldig. In aanloop naar het toernooi had ik nog een positieve coronatest, maar ik was gelukkig toch fit genoeg om aan de start te staan."

Bekijk hieronder een samenvatting van de teamsprint voor vrouwen.

  • Voskamp, Leerdam én Kok prolongeren wereldtitel teamsprint voor Nederland
  • Gouden teamsprintsters: 'Mooi dat het met de wereldtitel is geëindigd'

Vooral om de positie van Kok was afgelopen dagen veel te doen, omdat zij in eerste instantie niet was geselecteerd door bondscoach Jan Coopmans. Hij kwam vrijdag terug op dat besluit. Coopmans koos er in eerste instantie voor om Leerdam, Voskamp en Isabelle van Elst te laten rijden, terwijl Kok de snelste Nederlandse schaatsster op de 500 meter is.

Kok luchtte donderdag na de eerste dag van de WK sprint haar hart over dat besluit. Een dag later legde Coopmans zijn oorspronkelijke beweegredenen uit. Hij vond dat er iets moest veranderen aan de opstelling na de wereldbekerwedstrijd in Stavanger.

Gedoe is geëindigd

"Het is mooi dat het zo is geëindigd", vertelde Kok na het behalen van de gouden medaille. "Het was gewoon een gedoe, maar nu hebben we wel mooi weer een titel achter onze naam staan."

Bekijk hieronder de reactie van Dione Voskamp, Jutta Leerdam en Femke Kok.

Gouden teamsprintsters: 'Mooi dat het met de wereldtitel is geëindigd'

Ook bij de mannen was de wereldtitel in de eerste twee edities voor Nederland. In 2019 wonnen Kjeld Nuis, Ronald Mulder en Kai Verbij de eerste wereldtitel. Een jaar later prolongeerde Verbij die titel samen met Dai Dai N'tab en Thomas Krol.

Mannen pakken brons

De Nederlandse sprinters raakten in Hamar hun wereldtitel kwijt aan Noorwegen, dat won in 1.20,01. Merijn Scheperkamp, Verbij en Krol moesten genoegen nemen met de bronzen medaille (1.20,81). Polen was net iets sneller dan de Nederlandse sprinters: 1.20,80.

Bekijk hieronder de samenvatting van de teamsprint en de reactie van Kai Verbij, Thomas Krol en Merijn Scheperkamp.

  • WK-brons voor Scheperkamp, Verbij en Krol op teamsprint in Hamar
  • Teamsprinters over WK-brons: 'Dit was slecht, maar we zijn gewoon moe'

"We hadden eigenlijk moeten winnen als je naar onze individuele kwaliteiten kijkt", vertelde Krol na afloop. "Ik heb last van mijn benen na twee dagen sprinten, maar ik heb gedaan wat ik kon. Het was niet goed, maar het staat ook niet op mijn prioriteitenlijstje. Er is een WK en we zijn er toch, dus dan rijd je."

"Hier schaam ik me wel een beetje voor", was de reactie van Verbij na het behalen van de bronzen medaille. "Maar ik ben gewoon even op. Weinig niveau, dus dit is een beetje jammer. Noorwegen reed ook gewoon heel goed en wij iets minder. Dit was wel slecht."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl