1. Ga naar het menu
 2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Leerdam maakt favorietenrol waar en verovert wereldtitel sprint, zilver voor Kok

Jutta Leerdam heeft voor het eerst in haar loopbaan de wereldtitel sprint veroverd. In Hamar verwees de Nederlandse topfavoriete haar landgenote Femke Kok naar het zilver dankzij een sterkere 1.000 meter.

De 23-jarige Leerdam is de derde wereldkampioene sprint uit Nederland, na Marianne Timmer (2004) en Jorien ter Mors (2018).

Bekijk de ontknoping:

Leerdam grijpt eerste wereldtitel sprint, zilver voor Kok

De twee Nederlandse schaatssters ontliepen elkaar weinig in Hamar. Kok was duidelijk de sterkste op de 500 meter, terwijl Leerdam haar winst pakte op de 1.000 meter - de afstand waarop ze vorige maand olympisch zilver veroverde. Aan het einde van de streep was het verschil teruggerekend naar de 500 meter slechts acht honderdste. Pas twee keer in de geschiedenis was het verschil kleiner.

Als regerend Europees kampioene stond Leerdam wel als de grotere favoriet aan de start. Na een ijzersterke eerste 1.000 meter begon ze met een nipte voorsprong van zeven honderdste aan de slotdag.

Kok gefrustreerd na valse start

Kok won de tweede 500 meter, maar stapte vol frustratie van het ijs omdat ze bij de eerste poging vals startte en dat pas na dertien passen doorhad. Bij de herkansing opende Kok een stuk sneller dan gisteren, maar ze reed een mindere ronde. Met 37,93 bleef ze wel als enige onder de 38 seconden.

Bekijk de samenvatting van de tweede 500 meter:

Kok wint ook tweede 500 meter bij WK sprint, maar stapt gefrustreerd van het ijs

Leerdam reed op de 500 meter precies dezelfde tijd als gisteren (38,11), waardoor ze op de afsluitende 1.000 meter een achterstand van 0,22 seconde moest goedmaken op haar landgenote.

Dat lukte. Met een tijd van 1.14,96 was ze 0,37 seconde sneller dan Kok, die met 1.15,33 wel een stuk beter reed dan gisteren.

Het brons ging naar de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Michelle de Jong sloot haar eerste wereldkampioenschap sprint af met een zesde plaats in het klassement na een zesde en vijfde plaats op de 500 meter en een tiende en een vijfde plaats op de 1.000 meter.

Tranen bij Oekraïense coach

Na haar overwinning rende Leerdam zonder beschermers om haar ijzers het middenterrein op om het goud met haar Oekraïense coach Kosta Poltavets te vieren. "Ik zag hem met tranen in zijn ogen, die kon ik niet alleen laten staan", aldus Leerdam.

Bekijk de reactie van Leerdam en Kok:

 • Leerdam is blij voor Oekraïense coach en voor zichzelf: 'Deed ook wat met mij'
 • Kok pakt zilver bij debuut op WK sprint: 'Mag niet klagen'

Leerdam en Kok hadden weinig serieuze tegenstand in Hamar, omdat meerdere wereldtoppers de WK sprint lieten schieten. De Japanse titelhoudster Miho Takagi rijdt dit weekend het allroundtoernooi, terwijl tweevoudig wereldkampioenen Nao Kodaira en Brittany Bowe helemaal niet naar Noorwegen zijn afgereisd. Erin Jackson, de Amerikaanse olympisch kampioene op de 500 meter, ontbrak ook.

Omdat alle Russische schaatsers vanwege de oorlog in Oekraïne zijn uitgesloten van deelname, deden kanshebbers Angelina Golikova, Daria Katsjanova en Olga Fatkoelina ook niet mee. De Russische equipe besloot voor dat besluit al om niet af te reizen naar Noorwegen.

Zaterdag teamsprint

Zaterdag strijdt Leerdam samen met Kok en Dione Voskamp om de wereldtitel teamsprint, al kwam die selectie niet zonder slag of stoot tot stand. Kok uitte donderdag haar teleurstelling over het feit dat ze niet mocht rijden en een dag later besloot bondscoach Jan Coopmans haar toch te selecteren.

Ook de allrounders komen zaterdag voor het eerst in actie.

Bekijk het programma:

 • NOS
  Het schaatsprogramma in Hamar op zaterdag 5 maart
 • NOS
  Het schaatsprogramma in Hamar op zondag 6 maart

  Deel artikel:

  Advertentie via Ster.nl