Hoofdkantoor ING in Amsterdam ANP
Oorlog en economie

Russische bedrijven brachten de afgelopen weken zo'n 500 miljoen euro onder bij de Russische tak van ING. De bank zegt dat klanten hun geld 'veiliger' achten bij ING dan bij Russische banken.

"We zagen in de eerste dagen van de oorlog dat Russische klanten werkkapitaal naar ons brachten", zegt een woordvoerder van ING. "Waarschijnlijk wilden onze klanten hun geld liever bij een buitenlandse bank hebben staan dan bij een Russische bank." De toestroom viel samen met voorbereidingen voor sancties tegen Russische banken.

De miljoenen staan nu niet in Nederland, maar zijn - zoals gebruikelijk - ondergebracht bij de Russische centrale bank. Daardoor ziet ING het geld als een extra risico.

De Russische tak van ING heeft alleen zakelijke klanten. In totaal doet ING voor 5,3 miljard euro zaken met Russische klanten. Daarnaast doet het nog voor 1,5 miljard euro zaken met bedrijven buiten Rusland met een Russische eigenaar. Dat is nog geen procent van de totale leningenportefeuille van de bank.

700 miljoen geraakt door sancties

Een deel van de Russische leningen die ING heeft uitstaan valt onder de sancties die onder meer de EU, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben opgelegd. 700 miljoen euro aan leningen wordt nu geraakt. "Nog niet alle sancties zijn al ingegaan, dus op een deel van de leningen komt nog rente en aflossing binnen."

ING houdt ook rekening met Russische sancties die de bank raken. "We krijgen signalen dat de Russische centrale bank het wil verbieden om vreemde valuta over te maken aan buitenlandse banken."

Beleggers reageren vanochtend verontrust op de blootstelling van ING aan de sancties. Na grote verliezen eerder deze week, noteerde het aandeel ING rond 10:30 uur een verlies van ruim 5 procent.

STER reclame