Pro Shots
NOS Voetbal

AZ-doelman Vindahl Jensen is potentieel een topper, maar nog niet af

"Peter heeft op het hoogste niveau in Denemarken bewezen een betrouwbare en stabiele doelman te zijn", prees vorig jaar augustus Max Huiberts de nieuwe AZ-aanwinst Peter Vindahl Jensen aan. En inderdaad, de Deen heeft inmiddels regelmatig zijn kwaliteiten geëtaleerd, maar de directeur voetbalzaken van de Alkmaarse club zal zich af en toe toch ook wel even achter de oren gekrabd hebben.

Want de 23-jarige sluitpost heeft zo langzamerhand ook het etiket van brokkenpiloot aan zijn broek hangen. Afgelopen zondag hielp hij met gegrabbel bij een Rotterdamse hoekschop Feyenoord terug in de wedstrijd, die uiteindelijk wel door AZ met 2-1 werd gewonnen. Mede dankzij, en ook dat moet gezegd, een paar prima reddingen van de keeper.

Maar het was bepaald niet de eerste keer dat Vindahl opzichtig in de fout ging. In december kreeg hij op bezoek bij Ajax in de extra tijd de bal niet onder controle, waarna de Perr Schuurs de 2-2 kon binnenschuiven. Tot zijn geluk had bij de voorzet een Amsterdammer nipt buitenspel gestaan.

Vindahl Jensen niet altijd betrouwbaar in het AZ-doel

"Hij mag de VAR wel echt dankbaar zijn", schamperde in Studio Voetbal analist Ibrahim Afellay, die Vindahl in één adem onder de slechtste keepers in de eredivisie schaarde. "Wat een bron van onrust is hij. Ongelooflijk. Je mag van een club als AZ toch verwachten dat ze betere keepers hebben?"

Rollertje

In januari ging Vindahl zelfs twee opeenvolgende wedstrijden in de fout. Hij liet een makkelijke bal door z'n handen glippen in het competitieduel met Fortuna Sittard en een paar dagen later bleek in het bekertreffen met FC Twente een rollertje hem te machtig, waarna hij in een poging de misser te herstellen een strafschop veroorzaakt.

Maar ook in die gevallen kwam AZ uiteindelijk met de schrik vrij en stapten de Alkmaarders, die dankzij de 2-1 zege in Enschede en daarna 4-0 overwinning op RKC vanavond thuis tegen Ajax mogen aantreden in de halve finales van het toernooi om de KNVB-beker, als winnaars van het veld.

ANP
AZ-doelman Peter Vindahl Jensen plukt de bal weg voor het hoofd van Ajax-spits Sebastien Haller

Zorgenkindje of niet, trainer Pascal Jansen blijft vertrouwen houden in Vindahl. "Ik weet waar Peter staat in zijn ontwikkeling", verklaarde hij na de gewonnen wedstrijd tegen Feyenoord. "Hij is vanuit Denemarken naar Nederland gekomen om een betere keeper worden. Het is een potential, zoals wij dat zeggen."

AZ betaalde vorig jaar zomer 1,8 miljoen euro voor de doelman van FC Nordsjælland, waar hij sinds zijn debuut in september 2018 55 keer onder lat had gestaan en was uitgegroeid tot een vaste kracht. Zijn keuze voor de Alkmaarders was een bewuste. "Ze gebruiken graag jonge spelers en vinden de ontwikkeling van eigen talenten belangrijk."

Deense elftal

Vindahl, die tot zijn elfde veldspeler was en daardoor ook aardig kan meevoetballen, moest bij de start van het seizoen nog genoegen nemen met een plaats op de bank achter Hobie Verhulst, maar de Deense opvolger van de naar Stade Brest vertrokken Marco Bizot miste na zijn debuut op 11 september tegen PSV geen minuut meer.

  • Trainer Jansen houdt en heeft vertrouwen in zijn eerste keeper Vindahl Jensen
  • AZ vol vertrouwen tegen Ajax: 'Hun nederlaag tegen Go Ahead verbaasde me niet'

Hij schopte het vervolgens zelfs tot een eerste selectie in november voor het nationale elftal, dat zich voor de kwalificatieduels met Faeroër en Schotland al hoog en breed had geplaatst voor de WK van Qatar. De oproep was gekomen van bondscoach Kasper Hjulmand, dezelfde trainer die de viervoudig jeugdinternational bij FC Nordsjælland had laten debuteren in een bekerwedstrijd.

In goede handen

Het ontbreekt Vindahl geenzins aan ambities. De 1,95 meter lange doelman zag de overgang van de Deense Superligaen naar de Nederlandse eredivisie al als een stap in de goede richting, maar hij wil meer: de wereldtop bereiken. "Het ideale scenario zou zijn", liet hij zich in een interview ontvallen, "eerst een paar goede jaren bij AZ en dan een volgende stap. En ooit hoop ik in Engeland te spelen, de hoofdstad van het voetbal."

Dan zullen toch eerst die fouten uit zijn spel moeten verdwijnen. Jansen toont zich vooralsnog geduldig. "Die jongen is 23 jaar en maakt een zeer goede ontwikkeling door. Het is nog niet vlekkeloos, hij is nog niet af. Dat is ook onze ambitie: spelers die nog niet af zijn bij ons halen en met ons programma en onze trainingen beter maken."

Kortom, Vindahl is in goede handen. En voor AZ is te hopen: net als de bal in Vindahls handen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl