NOS Voetbal

AZ zet sterke reeks voort en bezorgt ex-trainer Slot en Feyenoord nederlaag

Bekijk de samenvatting van AZ - Feyenoord

Arne Slot zal geen warme herinneringen over hebben gehouden aan zijn terugkeer in Alkmaar. De Feyenoord-trainer is met zijn ploeg met 2-1 onderuit gegaan bij AZ, waar hij in december 2020 het veld moest ruimen.

De Rotterdammers, nummer drie in de eredivisie, hebben nu nog maar drie punten voorsprong op nummer vier AZ en lijken afgehaakt te zijn in de strijd om de landstitel. De formatie van Pascal Jansen bleef al voor de twaalfde keer op rij ongeslagen in de eredivisie en verloor begin november voor het laatst, van Feyenoord (1-0).

Toornstra in plaats van Jahanbakhsh

Slot gaf tegen AZ Jens Toornstra de voorkeur boven Alireza Jahanbakhsh. Bovendien verving Jorrit Hendrix de geschorste Fredrik Aursnes. Voor de van Spartak Moskou gekomen middenvelder was dat zijn eerste basisplaats.

Hendrix eiste na 18 minuten een negatieve hoofdrol op door Dani de Wit in de zestien te vloeren. Scheidsrechter Dennis Higler wees resoluut naar de stip. Jesper Karlsson ging achter de bal staan en stuurde Justin Bijlow de verkeerde kant op.

Bekijk hieronder reacties van Karlsson, Slot en Toornstra.

Een steun in de rug van AZ, dat tot dan toe niet gevaarlijk voor het doel van Bijlow was verschenen. Datzelfde gold voor Feyenoord, op een poging van Luis Sinisterra na. Die bleek een gemakkelijke prooi voor AZ-keeper Peter Vindahl.

Na een kortstondig opstootje, met gele kaarten voor Orkun Kökcü en Bruno Martins Indi, kende Higler wederom een strafschop toe. Ditmaal na een duwtje in de rug van Yuki Sugawara door Tyrell Malacia. En weer benutte Karlsson de penalty, al zat Bijlow dit keer wel in de goede hoek.

Opstootje in Alkmaar

Het leek voor Feyenoord nog erger te worden voor rust toen De Wit uit een rebound de 3-0 tegen de touwen werkte, maar hij stond buitenspel bij een kopbal van Vangelis Pavlidis. Via de paal kwam de bal voor de voeten terecht van De Wit.

Comeback

Ook Bijlow onderscheidde zich door een derde treffer van Karlsson te voorkomen met een knappe redding met zijn linkerhand. Feyenoord bleef zo enigszins in leven. Aan Slot de taak om zijn ploeg halverwege op te lappen, met als doel een comeback in de tweede helft.

Die leek al snel gestalte te krijgen, nadat Vindahl bij een corner had besloten te grabbelen. Lutsharel Geertruida was er als de kippen bij om de 2-1 op het bord te zetten. De rollen waren ineens omgedraaid, want nu heersten de Rotterdammers op het middenveld.

De gelijkmaker hing even in de lucht, maar Guus Til (kopbal) en Gernot Trauner (kopbal) stuitten op Vindahl. Verdediger Trauner had iets eerder aan de andere kant een knappe tackle in huis om Pavlidis van scoren af te houden.

AZ herpakte zich en met het verstrijken van de tijd leek de zege binnen handbereik. Die kwam er uiteindelijk ook, want Feyenoord was niet meer bij machte om de geleden schade van voor rust te herstellen. De ingevallen Marcus Pedersen voorkwam zelfs de 3-1. Slot droop zo af in een duel dat beslist werd vanaf elf meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl