Ouderen weer gewild op de werkvloer, uitzendbureaus drukker dan ooit
Jorien Leendertse
Jorien Leendertse
Verkeersregelaar, tentamensurveillant of receptionist: de banen liggen voor het oprapen. Dat merken ze ook bij uitzendbureaus voor ouderen, blijkt uit een belronde van de NOS. Doordat veel werkgevers kampen met personeelstekorten, zijn ze nu sneller geneigd om een 50- en 60-plusser aan te nemen.
Werkgevers staan nu meer open om mensen aan te nemen die eerst niet op het lijstje stonden, ziet Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie van het UWV. "Bedrijven hebben door de recordkrapte behoefte aan stabiliteit, dus senioriteit", zegt hij. "Ouderen brengen ervaring, loyaliteit, overwicht en nauwkeurigheid mee."
Driekwart van de bevolking tussen de 50 en 65 jaar heeft een baan. Nog niet eerder was dat zo hoog en naar verwachting zet de stijging voorlopig door, zegt het CBS.
Werkgevers zien de waarde in van 50-plussers omdat ze geen jobhoppers zijn, vaak nog jaren aan de slag kunnen en flexibel zijn omdat de kinderen uit huis zijn.
Ook de opleidings- en ervaringseisen voor veel functies zijn naar beneden bijgesteld. Als er krapte is op de arbeidsmarkt, gaan werkgevers soepeler om met de eisen. "Als jij de kandidaat geschikt acht, dan doet het cv er niet toe", hoort Maria Bruining van uitzendbureau Oudvit regelmatig van werkgevers.
Veel sectoren, zoals de zorg, logistiek of de techniek hebben moeite met het vinden van personeel. Volgens haar leiden werkgevers iemand liever intern op, dan dat ze niemand hebben. "Dan is de inzet en de omgang met elkaar belangrijker dan je opleiding."
Sinds anderhalf jaar merken meerdere uitzendbureaus voor ouderen dat het drukker is. De vijver van jongeren begint leeg te raken en werkgevers hebben behoefte aan stabiliteit en rust in het team. "Werkgevers zien de waarde in van 50-plussers omdat ze geen jobhoppers zijn, vaak nog jaren aan de slag kunnen en flexibel zijn omdat de kinderen uit huis zijn", zegt Cinta Christa, adviseur van 50-Plus Werkt.
Acht jaar werkloos
Een van de mensen die weer werk hebben gevonden, is Sylvia Schouten (62). Ze is acht jaar werkloos geweest en werkt in een deurenfabriek. "Ik ben in een mannencultuur terechtgekomen", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal. Ze is erg blij met deze baan: "Je leert al doende, en je moet je openstellen om nieuwe dingen te leren, want je bent nooit te oud om te leren."
Voorheen werkte ze in de horeca, onder meer als bedrijfsleider. "Het is onterecht dat werkgevers bang zijn om ouderen aan te nemen." En dat terwijl de mentaliteit van jongeren vaak "nul komma nul is", vindt ze.
Hans den Boestert (63) is via een uitzendbureau bij PostNL terechtgekomen. Vijf dagen in de week begint hij om drie uur 's nachts met werken om net iets meer dan het minimumloon te verdienen: "Dan verdien ik net iets meer met de toeslagen erbij", zegt hij tegen het NOS Radio 1 Journaal. Naar eigen zeggen houdt hij dit werk goed vol, maar hij moet wel "twee keer per dag plat".
Schouten schroeft het ophangingssysteem in de deuren:
Zelfs mensen die jaren niet hebben gewerkt, kunnen volgens Bruining weer aan het werk. "Als je aan het werk wil, moet je er nu bij zijn." Wel komen ze vaak terecht bij functies voor laagopgeleiden.
Voor hoger opgeleiden zijn er ook banen, maar meestal niet in de sector waarvoor ze zijn opgeleid. Deze groep moet zich vaker laten omscholen. Velen willen dat niet, en die zitten dus langer zonder werk. Daarom adviseert Christa werkzoekenden om toch een baan aan te nemen, desnoods in een andere sector, en vanuit daar door te groeien of verder te zoeken. De kans op een betere functie is dan groter.
Verder adviseert ze om ook na een aantal afwijzingen optimistisch te blijven: "Als je een motivatiebrief stuurt en je bent negatief ingesteld, dan leest de werkgever dat ook."
Cinta Christa aan het werk bij een uitzendbureau voor ouderen.
Dat ouderen nu eerder in beeld komen, betekent niet dat problemen die zij al langer ervaren nu zijn opgelost, ziet vakbond FNV. Het FNV ziet in de meeste sectoren nog steeds leeftijdsdiscriminatie bij ouderen. Soms worden stapels sollicitaties de deur uit gedaan, worden ouderen wel uitgenodigd maar uiteindelijk toch afgewezen. Jongeren komen het snelst aan een baan, maar raken die ook het snelst weer kwijt.
Bedrijven streven weliswaar naar meer diversiteit, bijvoorbeeld in afkomst en een goede man-vrouwverhouding, maar leeftijd valt niet altijd onder het diversiteitsbeleid.
Witjes vreest dat de grotere interesse in oudere werknemers tijdelijk van aard is. Als de economie te maken krijgt met tegenwind, vallen werkgevers vaak terug in oude patronen en laten ze de 50-plusser vaker links liggen, blijkt uit het verleden. "Maar in de praktijk zien we dat als werkgevers eenmaal een 50-plusser hebben aangenomen, ze om meer 50-plussers vragen. Zij blijven vaak loyaal aan het bedrijf."