Kardinaal Rainer Maria Woelki, de aartsbisschop van Keulen op een persconferentie in 2021 over een rapport over kindermisbruik
NOS Nieuws

Kardinaal Keulen, die kritiek kreeg op misbruikaanpak, biedt paus ontslag aan

De omstreden Keulse aartsbisschop Rainer Woelki heeft paus Franciscus zijn vertrek aangeboden. Woelki was net teruggekeerd na een periode van "geestelijke bezinning" over het schandaal dat hem al jaren achtervolgt.

Rainer Maria Woelki (65) wordt zwaar bekritiseerd vanwege zijn aanpak van misbruikschandalen binnen het aartsbisdom. Sinds de jaren 70 zouden meer dan 200 mensen van de kerk zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, met zeker 300 slachtoffers tot gevolg.

Een rapport daarover hield de aartsbisschop in 2020 tegen. Een tweede onderzoek werd een jaar later wel openbaar gemaakt. Daarin werd voorgangers en aantal directe collega's van de aartsbisschop ernstige nalatigheid verweten. Woelki zelf zou geen aantoonbare fouten hebben gemaakt.

Tegenstander van hervormingen

Toch bleef hij onder vuur liggen vanwege zijn slechte communicatie en zijn conservatieve houding. Woelki is een fel tegenstander van hervormingen die binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn voorgesteld.

In september vorig jaar kondigde de kardinaal een periode van bezinning aan. Hij zou zich tot aan het begin van de vastentijd dit jaar terugtrekken. Paus Franciscus beval hem onlangs weer aan het werk te gaan, maar dat stuitte op fikse weerstand binnen de Keulse kerkelijke gemeenschap. Onder meer de aartsbisschoppelijke raad sprak zich tegen zijn terugkeer uit.

Nu kondigt Woelki dus zelf aan dat hij wil vertrekken. Daarover kan alleen de paus beslissen. Het Vaticaan laat weten binnen afzienbare tijd een besluit te nemen over de toekomst van de aartsbisschop. Tot die tijd moet hij in zijn ambt blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl