Vrouwen van Ajax schitteren niet tegen PSV, maar zijn wel weer koploper

Bekijk hier de samenvatting van PSV - Ajax (eredivisie vrouwen)

Ajax heeft de koppositie in de eredivisie voor vrouwen weer in handen. In Eindhoven werd PSV met 2-1 verslagen. De Eindhovenaren, die op een derde plek staan, lijken voorlopig afgehaakt in de strijd om de titel. Tussen Ajax en nummer twee FC Twente blijft het spannend.

Op het slechte veld van De Herdgang golfde het spel op en neer. PSV kreeg na ruim tien minuten de eerste grote kans. Buitenspeler Naomi Pattiwael snelde langs haar tegenstander en gaf de bal voor op Esmee Brugts. Die laatste, die afgelopen maand debuteerde voor Oranje, kreeg de bal van dichtbij niet tussen de palen.

Iemand anders die afgelopen maand voor Oranje debuteerde, Romée Leuchter, schoot in de eerste helft namens Ajax een vrije trap op de paal. Ajax, dat in Amsterdam met 5-1 won, werd daarna nog gevaarlijk via een corner, maar kreeg geen grip op de wedstrijd.

Ajax-speelster Liza van der Most (L) in duel met PSV-speelster Melanie Bross

Ook in de tweede helft leek Ajax de regie niet te grijpen en scoorde PSV. Vijf minuten na de pauze schoof Amalie Thestrup een goede voorzet van Melanie Bross binnen (1-0). Het was pas de eerste goal van de Deense spits, die vorig jaar nog voor Liverpool speelde.

Ajax voerde de druk na de tegentreffer wel op en dat leidde twintig minuten voor het eindsignaal tot de gelijkmaker van Sherida Spitse. Zij nam een afvallende bal aan de zijkant van het strafschopgebied in één keer op de pantoffel. Tussen een woud van benen door verdween de bal in de hoek (1-1).

Enkele minuten later draaide Leuchter knap weg bij haar tegenstander en schoot de bal vanaf elf meter strak binnen (1-2). PSV liet daarna weer meer van zich horen, maar was niet bij machte om het Ajax lastig te maken.

Stand van zaken

FC Twente won zondag in een uitwedstrijd met 2-0 van Heerenveen. Deze overwinning levert dus geen koppositie op, maar wel de tweede periode. De eerste periode werd gewonnen door Ajax. De winnaars van de periodetitels kwalificeren zich voor de Eredivisie Cup, een bekertoernooi.

Alle ploegen hebben nu in de eredivisie twee tegen elkaar gespeeld en komen elkaar in deze anderhalve competitie nog één keer tegen.