ANP
NOS Sport

Paralympisch atlete Jong krijgt haar zin: deelname NK met valide sporters

Ze voert al jaren een strijd om te kunnen deelnemen aan kampioenschappen met valide sporters - en steeds kreeg paralympisch atlete Fleur Jong 'nee' te horen op haar verzoeken. Maar zondag was het in Apeldoorn dan toch zover.

De paralympisch kampioene verspringen deed bij de NK indoor mee tussen de valide sporters. Buiten mededinging weliswaar, maar dat maakte haar blijdschap niet minder. "Dit is een eerste stapje", zegt ze over haar strijd.

Jong (26) werd in december 2012 getroffen door een agressieve bloedbacterie. Die kostte haar beide onderbenen. Inmiddels behoort ze in de paralympische sport tot de wereldtop op de sprint en bij het verspringen. Op het laatste onderdeel veroverde ze vorig jaar in Tokio bij de Paralympische Spelen goud met een sprong van 6,16 meter.

Zevende

In Apeldoorn sprong ze zondag naar een afstand van 5,85 meter. Als ze tot de wedstrijd om de titel was toegelaten, was ze daarmee zevende geworden. Meerkampster Anouk Vetter eiste de titel op met een sprong van 6,32 meter. "Ik vind het prima om buiten mededinging mee te doen. Ik neem niemand z'n ranking af en ook geen medaille", geeft Jong aan.

Paralympische atleet Jong deed mee aan valide NK: 'De andere meiden waren heel blij'

Drie jaar geleden deed ze voor het eerst het verzoek te mogen deelnemen aan nationale kampioenschappen van de valide sporters. Dat werd afgewezen. "Toen was mijn niveau nog niet goed genoeg. Dat vond ik prima, dat was ook een uitdaging voor me."

Team Para Atletiek

Jong is al lang bezig om een brug te slaan tussen valide sporters en sporters met een beperking. In 2020 richtte ze Building Bridges op, waar valide sporters zoals Elvis Afrifa, Bowien Jansen, Kika van Bergen en Henegouwen en Tara Yoro zich bij aansloten. Ze trainen samen onder leiding van Guido Bonsen, onder de naam Team Para Atletiek.

"Vorig jaar september heb ik opnieuw gevraagd om te mogen starten bij de NK indoor. Ik sprong in Tokio 6,16 meter. Ik heb aangegeven dat dat voldoende niveau was om aan de NK te kunnen deelnemen", hield Jong vol.

De atlete uit Purmerend kreeg toestemming, ook omdat er inmiddels bij de wereldatletiekbond World Athletics een project loopt om te kijken hoe ze sporters als Jong kunnen inpassen. "Er ligt daar een aanvraag hoe en of ik in dit veld van valide sporters pas", legt ze uit. "Maar mijn persoonlijk belang was om te laten zien dat we prima samen kunnen sporten."

ANP
Paralympisch atlete Fleur Jong in actie bij de NK indoor

Jong, die zich beetje bij beetje meer gesteund voelt door de Atletiekunie, genoot van de wedstrijd zondag. "Het kost veel energie, maar het levert ook veel energie op", kijkt de vlaggendraagster van de Paralympische Spelen in Tokio terug op de afgelopen periode.

"Ik had na de Paralympics lang niet meer deelgenomen aan verspringen, het voelde zelfs even wat ongemakkelijk. Maar ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl