NOS Wielrennen

Jakobsen wint Kuurne-Brussel-Kuurne, maar even steelt YouTube-ster de show

Fabio Jakobsen heeft de 74ste editie van de Belgische semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. De Nederlandse wielrenner van Quick-Step - de favoriet - was in de traditionele voorjaarskoers net de beste in de sprint.

Jakobsen is de opvolger van de Deen Mads Pedersen, die de wielerkoers dit jaar liet schieten vanwege een andere planning.

Jakobsen toont sprintkwaliteiten in semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne

In een ongemeen spannende slotfase, waarin drie vluchters pas net voor de streep werden achterhaald, troefde Jakobsen de Australiër Caleb Ewan en de Fransman Hugo Hofstetter af in de massasprint.

Er was even twijfel over de uitslag, maar Jakobsen wist het meteen: ik ben de winnaar. Even later gaf de fotofinish hem ook gelijk.

YouTube-ster Tietema eist aandacht op

De wedstrijd kende een bijzondere opening toen de Nederlander Bas Tietema zich bij een vroege ontsnapping van voren liet zien. De 27-jarige renner van de Belgische formatie Bingoal gold vroeger als talent, maar moest vanwege fysiek ongemak zijn loopbaan staken.

Tietema werd daarna als YouTube-ster bekend door het maken van ludieke video's rondom de Tour de France en passeerde op een gegeven moment zelfs de grens van 100.000 abonnees.

De Zwollenaar, in 2014 derde in de juniorenwedstrijd van Parijs-Roubaix, verloor liefst zeventien kilo om zijn rentree in het wielerpeloton te kunnen maken. Hij vierde zijn profdebuut eerder deze maand in de Ronde van Antalya.

Tietema beloofde in aanloop naar Kuurne-Brussel-Kuurne in de eerste de beste ontsnapping mee te willen glippen en hield woord. Hij zat direct mee van voren en moest uiteindelijk op ongeveer 95 kilometer voor de finish zijn acht medevluchters laten gaan.

Op de dertiende en laatste helling, de Kluisberg, ontstond er een interessante kopgroep van zeventien man met onder anderen Tom Pidcock, Tiesj Benoot, Matteo Trentin, Stefan Küng, Kasper Asgreen en de Nederlander Taco van der Hoorn, die al de hele dag op kop reed.

Met nog 50 vlakke kilometers te gaan werd het als zo vaak in deze koers een strijd tussen vluchters en sprinters. Van der Hoorn, Jhonatan Narvaez en Christophe Laporte leken het te gaan redden, maar kwamen net iets tekort. Van der Hoorn werd nog wel tiende.

Jakobsen droomt hardop: Milaan-San Remo en WK winnen

"Kuurne-Brussel-Kuurne wil je als sprinter winnen. Deze wil je op je palmares hebben", zei Jakobsen na afloop.

De Nederlander droomt ook hardop over het ooit winnen van Gent-Wevelgem en Classic Brugge-De Panne, maar de voorjaarsklassieker Milaan-San Remo staat voor hem nog daarboven. "Als de sterren aan de hemel goed staan en het ooit mag van onze lieve Heer... Maar het ultieme is het winnen van het WK."

Bekijk hieronder de interviews met Fabio Jakobsen en Taco van der Hoorn:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl