Minister Hoekstra
NOS Nieuws

Hoekstra zet benoeming van man op topfunctie Buitenlandse Zaken door

Minister Hoekstra zet de promotie van Marcel de Vink tot directeur-generaal politieke zaken op Buitenlandse Zaken door. Het kabinet heeft met De Vinks benoeming ingestemd, De keuze voor hem leidde vorige week tot beroering op het ministerie.

In een brief leverden honderden ambtenaren kritiek op de manier waarop topbanen bij Buitenlandse Zaken worden ingevuld. Zij vinden dat er te weinig vrouwen worden benoemd en dat de streefcijfers voor een evenredige verdeling bij lange na niet worden gehaald.

Uit een interne procedure voor de hoge functie was een andere kandidaat naar voren gekomen: Birgitta Tazelaar werd door een unanieme sollicitatiecommissie voorgedragen. Zij is nu plaatsvervangend directeur-generaal internationale samenwerking op het ministerie. Vandaag werd bekend dat de gepasseerde Tazelaar een andere baan krijgt: zij wordt in de zomer van volgend jaar ambassadeur in Washington.

Hoekstra koos op laatste moment voor De Vink

In de vacature voor directeur-generaal politieke zaken koos minister Hoekstra op het laatste moment voor De Vink, de huidige plaatsvervangend directeur-generaal politieke zaken. In augustus gaat zijn benoeming op wat op het ministerie geldt als de meest invloedrijke ambtelijke functie, in.

Hoekstra, die zichzelf een feminist noemt, betitelde de actie van de ambtenaren die pleitten voor meer topfuncties voor vrouwen als "echt stoer". Hij onderschreef de boodschap van de briefschrijvers ook, maar hij wilde niet ingaan op de specifieke benoeming.

Streefcijfers

Het kabinet liet vandaag weten dat het zich gaat inzetten om meer vrouwen te benoemen in de top van de (semi)publieke sector. Erkend wordt dat er nu bij veel overheden en organisaties die publiek worden gefinancierd nog geen evenredige verdeling van mannen en vrouwen is in de top.

Binnen ministeries en hun uitvoeringsorganisaties wordt het streven om in vijf jaar tijd te komen tot 45 à 55 procent vrouwen in de (sub)top. Voor de hele (semi-)publieke sector komt een wettelijke verplichting om een streefcijfer te formuleren. Het kabinet roept de organisaties op om toe te werken naar 50 procent vrouwen in hoge posities. In de wet wordt een minimumnorm van 33 procent aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl