1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Afschieten zwijnen en zwanen in Utrecht niet langer toegestaan

In de provincie Utrecht mag voorlopig niet meer gejaagd worden op zwijnen en knobbelzwanen. De provincie moet van de rechtbank beter onderbouwen waarom het doden van de dieren nodig zou zijn.

Voor het jagen op deze diersoorten had Utrecht ontheffingen verleend omdat ze schade zouden aanrichten. Dierenrechtenorganisaties waren het daar niet mee eens, en vochten de ontheffingen aan.

De rechtbank ging mee in de bezwaren van de dierenrechtenactivisten. Volgens de rechtbank staat niet vast dat een kleine populatie zwijnen in Utrecht schade zal veroorzaken. Voordat de dieren afgeschoten mogen worden, moet de provincie eerst laten zien dat het te veel geld en moeite kost om de populatie op een andere manier klein te houden.

Ook voor het afschieten van knobbelzwanen moet de provincie met een nieuwe onderbouwing komen. Die zouden schade aanrichten aan graslanden. De rechtbank stelt echter de vraag of deze schade ernstig genoeg is als rechtvaardiging om de dieren te doden.

ANP
Knobbelzwanen

Reeën mogen wel nog afgeschoten worden. Dat heeft te maken met de verkeersongelukken die de dieren kunnen veroorzaken als zij op de weg lopen. De rechtbank oordeelt dat Utrecht genoeg heeft gedaan om de dieren van de weg te houden.

Vossen

Vorige week oordeelde de rechtbank dat de landelijke ontheffing voor het afschieten van vossen niet geldig is. Daarvoor is volgens de rechtbank geen wettelijke grondslag meer vanwege een wetswijziging in 2017. Het is aan de minister voor Natuur en Stikstof om een nieuwe vrijstelling voor de jacht op vossen af te geven, zo is te lezen in het oordeel. Bovendien moet ook de jacht op deze dieren beter gemotiveerd worden, zei de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl