Premier Rutte na afloop van kabinetsberaad over Oekraïne
NOS NieuwsAangepast

Kabinet: ook verplaatsingen van militairen in Nederland

De inval van Rusland in Oekraïne zal ook mogelijk ook gevolgen hebben voor verplaatsingen van militairen binnen Nederland. Dat heeft premier Rutte gezegd na een ingelast beraad van de meest betrokken ministers. "De situatie is zo ernstig dat de standaardplannen die binnen de NAVO klaarliggen in werking treden en dat zal deels ook zichtbaar zijn aan verplaatsingen van militairen in Nederland." De premier noemde dat onvermijdelijk.

Het kabinet veroordeelt de Russische "ten scherpste". Rutte sprak van een daad van ongekende agressie, die op geen enkele manier te rechtvaardigen is. Volgens hem is het een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de hele wereld en raakt het ook aan de veiligheid van Nederland.

De premier benadrukte dat iets vergelijkbaars sinds 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, "in ons deel van de wereld op deze schaal niet meer is voorgekomen".

Hij voegde eraan toe dat we niet in oorlog zijn met Rusland.

Kijk hier de hele verklaring van premier Rutte:

Rutte: 'Maximale sancties tegen Rusland, meer troepenverplaatsingen in Nederland'

Minister Ollongren van Defensie ging daarna dieper in op de verplaatsingen: dat is om gereed te zijn om in actie te komen in NAVO-verband, mocht dat nodig zijn. Het is vooral een logistieke operatie.

Er gaan geen militairen naar Oekraïne, omdat dat land geen lid is van de NAVO, maar andere Oost-Europese landen als Polen en de Baltische staten zijn dat wel. Er worden vooralsnog geen extra Nederlandse militairen naar die landen gestuurd. "Het gaat erom om de gereedheid op orde te hebben, zorgen dat je ingezet kan worden als dat nodig is."

Bataljon op standby

Defensiespecialist Zandee van Clingendael zei op NPO Radio 1 dat de verplaatsingen verschillende redenen kunnen hebben.

"Ten eerste kunnen ze te maken hebben met NAVO-maatregelen, zoals de versterking van troepen in Oost-Europa. Dat hebben landen individueel al gedaan, maar er kan ook een besluit komen van de NAVO-raad om de NATO Responce Force of delen daarvan naar landen als de Baltische staten te sturen. Daar levert Nederland al een bijdrage aan." Zandzee wees erop dat er nu al een bataljon in ons land is dat op standby staat.

Volgens hem is het ook mogelijk dat de Amerikanen via de haven van Rotterdam materieel gaan aanvoeren, of via een luchtbrug.

Ollongren zei dat Nederland mogelijk nog meer militair materieel naar Oekraïne stuurt dan al was toegezegd. Vanaf vandaag worden ook twee F-35's ingezet voor de bescherming van het NAVO-luchtruim boven Oost-Europa. Die zijn al vertrokken vanaf de vliegbasis Leeuwarden.

Maximale sancties

Het kabinet vindt dat er maximale sancties moeten komen tegen president Poetin en zijn regering. Volgens Rutte zijn we niet met het Russische volk in conflict.

De premier benadrukte "dat het tussen beschaafde staten onbetamelijk is om elkaar binnen te vallen". "Er zijn geen bufferstaten. Je mag van alles vinden van andere landen, maar je valt ze niet binnen." Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken voegde eraan toe dat er ook aandacht moet zijn voor hulp aan Oekraïne op lange termijn: "Dit wordt potentieel een uitputtingsslag."

Het kabinet wil verder in de gaten houden wat de inval betekent voor vluchtelingenstromen en voor de energieprijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl