De boerderij van het gezin in Ruinerwold
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Vader Ruinerwold-gezin eist schadevergoeding voor tijd dat hij in de cel zat

Gerrit Jan van D., de vader van het gezin dat in oktober 2019 in een afgelegen boerderij in Ruinerwold werd ontdekt, eist een schadevergoeding voor de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Dat bevestigt zijn advocaat aan RTV Drenthe. Ze wil niet zeggen hoeveel geld Van D. eist van justitie.

Gerrit Jan van D. zat van oktober 2019 tot begin maart vorig jaar vast op verdenking van onder meer vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen en seksueel misbruik van enkelen van hen. Nadat een van hen hulp had gevraagd bij een café in het dorp, ontdekte de politie de man, die met zes van zijn kinderen in afzondering leefde.

De nu 69-jarige zelfbenoemde aartsvader predikte zijn eigen geloof. Hij had de zes nooit aangegeven bij de burgerlijke stand. Drie oudere kinderen waren het gezin eerder ontvlucht. In 2016, drie jaar voor het gezin werd ontdekt, werd Van D. getroffen door een hersenbloeding. Daardoor kan hij niet meer praten en veel niet meer goed begrijpen.

Na uitgebreid onderzoek bepaalde de rechtbank in Assen in maart vorig jaar dat hij niet in staat is om terecht te staan. Hij kwam daarop vrij en woont inmiddels, gescheiden van zijn kinderen, in een instelling.

Volgende week donderdag buigt de rechtbank in Assen zich over de schadeclaim van Van D.

Advertentie via Ster.nl