Duitse betogers tegen Russische gaspijp Nord Stream 2
NOS Nieuws

Oekraïne-crisis stuwt prijzen olie en gas op, ook goudprijs hoger

De oplopende spanningen aan de grens van Rusland en Oekraïne leiden tot dalende beurskoersen en oplopende prijzen van olie, gas en goud. Geopolitieke spanningen met economische en financiële repercussies geven aanleiding tot grote onzekerheid.

Van paniek is vooralsnog geen sprake, behalve dan op de Russische financiële markten als het epicentrum van het conflict. De beurs van Moskou verloor gisteren al 10,5 procent en herhaalde zo'n verlies vandaag bij opening weer, met min 9 procent, wat een heuse crash mag heten. De andere Europese beurzen openden allemaal met 2 tot 3 procent verlies, maar gaandeweg liepen de verliezen terug en halverwege de dag staan her en der een paar tienden procent winst op de borden.

Rusland is na Saudi-Arabië de grootste exporteur van olie en 's werelds grootste producent van gas. De crisis rond Oekraïne en westerse sancties tegen de Russische politiek en zakenwereld kunnen forse gevolgen krijgen voor de prijs van olie en dus de prijs aan de benzinepomp, verwachten analisten.

Nord Stream 2

De afhankelijkheid van Russische gas bleek afgelopen najaar al, toen Rusland minder leverde, de Europese gasreserves niet op orde bleken en de prijs omhoog schoot. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie beschuldigde afgelopen weekend de Russische energiegigant Gazprom er nog van opzettelijk gas op te slaan en zo min mogelijk aan de EU te leveren, terwijl de vraag oploopt en de prijs door het dak gaat.

Overigens voldoet Rusland aan de contractuele langetermijnafspraken, maar weigert het in te gaan op verzoeken om extra gas te leveren zo lang Duitsland de nieuwe gaspijplijn Nord Stream 2 niet in gebruik neemt. Duitsland liet vandaag weten het goedkeuringsproces van de pijplijn te hebben stilgelegd na de oproep van de Oekraïense president Zelensky om helemaal af te zien van Nord Stream 2.

Vlucht in goud

Koerswinst was er vanmorgen bijna enkel en alleen voor Shell, als gevolg van stijgende energieprijzen. Olie en gas zijn flink duurder geworden, Brent-olie kost bijna 100 dollar voor een vat, de hoogste prijs sinds september 2014. De gasprijs is inmiddels 10 procent gestegen, ook als gevolg van het Duitse besluit om de certificering van Nord Stream 2 stil te leggen.

Ook de prijs van goud loopt op nu de spanning rond Oekraïne verder is opgelopen. Voor een troy ounce (31,1 gram) wordt al 1900 dollar neergeteld. Goud wordt vaak bestempeld als een vluchthaven in onzekere beurstijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl