Orange Pictures
NOS Sport

Judobond doet mee aan onderzoek naar topsportcultuur na zorgwekkende signalen

De Nederlandse judobond JBN heeft als vierde sportbond besloten deel te nemen aan de pilotfase van het onderzoek naar topsportcultuur in Nederland. Dat initiatief volgt op signalen die zijn opgevangen, waardoor zorg is ontstaan over de sociale veiligheid en het prestatieklimaat binnen het topsport- en het talentontwikkelprogramma.

"Het gaat om signalen van grensoverschrijdend gedrag, mogelijke intimidatie en het heersen van een angstcultuur", aldus Judo Bond Nederland-voorzitter Tessa Brouwer in een verklaring. "We nemen deze signalen serieus en willen dan ook dat hier onafhankelijk onderzoek naar wordt gedaan, waarna we conclusies kunnen trekken en daar waar nodig actie kunnen ondernemen."

Proactief

Brouwer voegt eraan toe dat er geen sprake is van een concreet geval dat direct handelen vereist, maar dat de JBN, waaronder naast judo ook jiujitsu valt, proactief te werk gaat.

Eerder al sloten de Nevobo (volleybal), IJshockey Nederland en de KNWU (wielrennen) zich aan voor de in januari gestarte pilot. De resultaten worden in de zomer verwacht. De looptijd van het gehele onderzoek bedraagt echter drie jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl