Remco Evenepoel komt als eindwinnaar van de Ronde van de Algarve over de streep.
NOS WielrennenAangepast

Evenepoel en Quintana geven vroeg in het wielerseizoen al visitekaartje af

Remco Evenepoel en Nairo Quintana hebben hun visitekaartje afgegeven. Evenepoel legde zaterdag de basis voor zijn eindzege in de Ronde van de Algarve door in de individuele tijdrit de concurrenten te vermorzelen.

In de pittige slotrit had de jonge Belg zondag niet veel te vrezen, maar speelde hij desondanks een rol in het spectaculaire koersverloop. De zege in de slotrit was voor de Colombiaan Sergio Higuita, die zo revanche nam voor de tweede etappe toen hij in het zicht van de finish onderuitging.

Quintana moest nog wel aan de bak om voor de tweede keer de Tour des Alpes-Maritimes et du Var op zijn naam te schrijven en hij deed dat met verve. Met een imposante solo reed hij Tim Wellens uit de leiderstrui.

Evenepoel in zetel na tijdrit

Dat Evenepoel net als in 2020 de Ronde van de Algarve zou gaan winnen, was voor de slotrit al duidelijk. Het 22-jarige Belgische wonderkind van QuickStep won zaterdag namelijk de tijdrit van ruim 32 kilometer met bijna een minuut voorsprong op de eerste belager, Europees kampioen tijdrijden Stefan Küng.

In de pittige slotrit van 173 kilometer van Lagoa naar de top van de Alto de Malhao hoefde Evenepoel alleen te consolideren, maar mede door het spectaculaire koersverloop werd het bepaald geen makkie.

Een sterke kopgroep met onder anderen Pascal Eenkhoorn, Oscar Riesebeek en de wereldkampioen veldrijden Tom Pidcock kleurden het eerste deel van de wedstrijd. De laatste twee raakten echter betrokken bij een valpartij. De Brit ging onaangedaan verder, Riesebeek - net terug van een bekkenbreuk - moest opgeven.

Jakobsen zwaait af

Toen de weg weer stevig omhoog begon te lopen op 37 kilometer van de streep deed Fabio Jakobsen, winnaar van twee massasprints in Zuid-Portugal deze week, nog een kopbeurt en zwaaide het peloton gedag.

Niet verwonderlijk, want in de laatste dertig kilometer moesten de renners nog twee keer de korte, maar bijzonder steile Alto de Malhão (2,5 kilometer à 9,7 procent) bedwingen.

Op de eerste beklimming stak Dani Martínez de lont in het kruitvat. De aanvallen van de Colombiaan van Ineos werden echter gepareerd door Evenepoel. Bij de tweede passage viel Evenepoel zelf aan en alleen Brandon McNulty, Dani Martínez, Sergio Higuita en David Gaudu (winnaar van de tweede etappe in Portugal) konden mee.

Higuita stoot zich geen tweede keer aan dezelfde steen

Gaudu won die tweede etappe met enig fortuin, want in de laatste meters haakten Higuita en Tobias Foss, de kopman van Jumbo-Visma, met de sturen in elkaar.

In de tweede etappe van de Ronde van de Algarve ging Sergio Higuita in het zicht van de finish onderuit na een aanvaring met Tobias Foss.

Ook nu kwam Colombiaans kampioen Higuita weer gevaarlijk dicht bij de voluit sprintende Martínez, maar dit keer bleef hij wel overeind en pakte zo de zege.

Evenepoel liet de sprint aan zich voorbijgaan en kwam kloppend op de borst als eindwinnaar over de streep. In het eindklassement hield Evenepoel 1.17 over op Brandon McNulty en 1.20 op Martínez. Dylan van Baarle sloot de Portugese week af op de tiende plaats.

Quintana soleert naar ritwinst en eindzege

Nairo Quintana komt er de laatste jaren niet meer aan te pas in de grote ronden, maar aan het begin van het seizoen rijdt hij iedereen uit het wiel als de weg omhoog loopt.

Net als vorig jaar leverde die vroege vorm de 32-jarige Colombiaan de eindwinst op in de Zuid-Franse rittenkoers Tour des Alpes-Maritimes et du Var. Vorige week was Quintana (Arkéa-Samsic) ook al de beste in de Ronde van de Provence.

Nairo Quintana

De Tour des Alpes-Maritimes et du Var is zeker niet de grootste etappekoers op de wielerkalender, maar dat was niet af te zien aan het deelnemersveld. Renners als Nairo Quintana, Tim Wellens, Thibaut Pinot, Guillaume Martin en Bauke Mollema zorgden de afgelopen drie dagen voor spektakel.

Nadat Caleb Ewan de sprint had gewonnen in de eerste etappe, greep zijn ploeggenoot Wellens zaterdag op imposante wijze de macht door een ontketende Quintana na de Col d'Èze in de kraag te grijpen, de rit te winnen en ook de gele leiderstrui te pakken.

Korte slotrit

De korte slotrit naar Blausasc (113 kilometer) was zo mogelijk nog spectaculairder. Weer toonde Quintana zijn grootse vorm bergop met een splijtende demarrage op de Col de Saint Roch (6,5 kilometer à 6,4 procent). Op de top kreeg hij gezelschap van Thibaut Pinot, die na een jaar vol mentale problemen weer een beetje op de oude Pinot begint te lijken.

In de afdaling moest Pinot de Colombiaan echter laten gaan en zakte hij terug in een groepje achtervolgers, bestaande uit zijn ploeggenoot Michael Storer, Guillaume Martin (Cofidis) en Alexis Vuillermoz (Total).

Leider Wellens kon niet mee in de klim, keerde in vliegende vaart terug in de afdaling, maar kreeg geen steun van de anderen in de jacht op Quintana. En dus breidde Quintana in het restant - op en af - zijn voorsprong alleen maar uit.

Mollema begon de slotdag als de nummer vier van het klassement, maar kon niet mee met de besten. Hij eindigde in een grote groep op ruim 2.30 minuut van winnaar Quintana en besloot de ronde als vijfde in het klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl