Mikaela Shiffrin in actie op de piste
NOS Sport

Na dramatisch individueel toernooi loopt Shiffrin ook in landenwedstrijd medaille mis

Een dramatisch individueel toernooi, onttroond als olympisch kampioen en negatieve berichten via social media. Nee, het waren al niet de Winterspelen van Mikaela Shiffrin. Ook op de slotdag greep de skiester net naast een medaille.

De Amerikaanse verloor zondagnacht met haar drie ploeggenoten de strijd om brons in de landenwedstrijd, die oorspronkelijk gepland stond op zaterdag maar vanwege te harde wind met een dag werd uitgesteld.

Het goud ging naar Oostenrijk, dat in de finale afrekende met Duitsland.

Oostenrijk pakt goud op landenwedstrijd, geen medaille Shiffrin met VS

De 26-jarige Shiffrin is tweevoudig olympisch en zesvoudig wereldkampioen, maar deze Spelen was ze geen schim van zichzelf. Op de reuzenslalom, waarop ze vier jaar geleden goud had gewonnen, kwam ze niet in de uitslag voor.

Op de slalom (waarop ze viervoudig wereldkampioene is en in 2014 goud had gepakt) kwam ze ten val, op de Super G finishte ze als negende, op de afdaling als achttiende en op de combinatie (waarop ze regerend wereldkampioene is) ging ze onderuit.

Negatieve berichten op social media

Die slechte resultaten kreeg ze nog maar eens benadrukt via social media. Ze deelde een greep van de negatieve berichten die ze had ontvangen: 'choker, schande, domme blonde, je krijgt wat je verdient, kan niet met de druk omgaan, jouw tijd is over.'

Ze reageerde er op door een post te plaatsen op Twitter, met de boodschap dat je altijd moet opstaan. Omdat het kan en omdat je het leuk vindt wat je doet. "Falen betekent niet het einde van de wereld", schreef ze.

Dat wilde ze zondagnacht nog maar eens laten zien in de bergen van Yanqing, waar het twintig graden onder nul was. Samen met Paula Moltzan, River Radamus en Tommy Ford.

De Verenigde Staten schakelde achtereenvolgens Slowakije (achtste finales) en Italië (kwartfinales) uit. Shiffrin versloeg haar Slowaakse tegenstandster, maar verloor van de Italiaanse. Omdat haar ploeggenoten wel wonnen, ging de VS door naar de halve finales.

Die ging echter verloren van Duitsland, mede omdat Shiffrin haar afdaling verloor van Lena Duerr. In de strijd om het brons was de VS vervolgens niet opgewassen tegen Noorwegen, waardoor Shiffrin zonder eremetaal huiswaarts gaat.

Johannes Ewald Strolz in actie voor Oostenrijk

Oostenrijk, dat de finale had bereikt door in de halve eindstrijd op tijd te winnen van Noorwegen, ging er met de olympische titel vandoor. In de eindstrijd tegen Duitsland werd het 2-2, maar won het kwartet Katharina Truppe, Katharina Liensberger, Stefan Brennsteiner en Johannes Strolz op basis van de totaaltijd.

Voor Strolz was het de derde olympische medaille op deze Winterspelen. De 29-jarige skiër pakte eerder goud op de combinatie en zilver op de slalom.

In de medaillespiegel steeg Oostenrijk naar de zevende plek, direct achter Nederland. Oostenrijk heeft zeven gouden medailles, Nederland acht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl