ANP
NOS NieuwsAangepast

Meeste treinen kunnen weer rijden, ook vandaag zware windstoten mogelijk

Spoorbeheerder ProRail en de NS verwachten dat vandaag de meeste treinen weer kunnen rijden. Alleen op de trajecten Geldermalsen-Tiel, Amersfoort-Apeldoorn en Alkmaar-Hoorn kunnen nog geen treinen rijden.

Het treinverkeer werd vrijdagmiddag uit voorzorg stilgelegd vanwege de storm Eunice. Later op de dag bleek dat de schade aan het spoorwegennet groot was. Gisteren konden op veel trajecten geen treinen rijden door materiaal op het spoor, omgevallen bomen of andere schade. Ook internationale treinen vielen uit.

Regionale vervoerders reden gisteren op vrijwel alle trajecten wel weer volgens de normale dienstregeling, mede omdat veel regionale treinverbindingen geen bovenleiding hebben. De NS adviseert reizigers vandaag wel voor vertrek de reisplanner te bekijken, omdat er door herstelwerkzaamheden nog hinder kan zijn.

Ook voor vandaag waarschuwt het KNMI voor zware windstoten in de loop van de dag. Daarom is code geel afgegeven voor het hele land.

Aan de kust kunnen in de loop van de dag windstoten voorkomen van 70 tot 90 kilometer per uur, en vanavond kan dat tussen de 90 tot 110 kilometer per uur zijn. Ook landinwaarts kunnen vanavond stevige windstoten voorkomen, van 75 tot 100 kilometer per uur. Ook morgen, maandag, zijn zware windstoten mogelijk.

De windstoten zijn naar verwachting wel een stuk minder zwaar dan die van storm Eunice, die vrijdag en zaterdag over het land trok. Eunice werd een zware storm met op veel plekken urenlang windkracht 10. Op enkele plekken werd ook korte tijd windkracht 11 (zeer zware storm) gemeten.

Bij de KNMI-meetpunten in Cabauw (bij Lopik) en op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad werden windstoten van 145 kilometer per uur vastgesteld.

Verzekeraars: veel schade

Eunice leidde niet alleen op het spoor tot forse schade. Verzekeraars ontvingen veel meldingen van schade door storm Eunice. Het ging vooral om meldingen afgewaaide dakpannen, schade door omgevallen bomen, omgewaaide schuttingen en kapotte zonnepanelen. Het Verbond van Verzekeraars verwacht dat er een recordaantal meldingen zal binnenkomen.

De 112-meldkamers hadden vrijdag een zeer drukke dag achter de rug, zegt de politie. De piek lag zo ergens tussen 15.00 uur en 19.00 uur. "Met extra communicatie en een NL Alert hebben we geprobeerd om de druk een beetje te laten afnemen." De storm heeft aan vier mensen het leven gekost.

Bekijk hier een kort overzicht van de schade door storm Eunice:

 • Omgevallen bomen, kapotte daken en bedolven fietsen door Eunice
 • ANP
  Een boom wordt opgeruimd aan de Amsterdamse Leliegracht
 • ANP
  Een omgevallen boom aan de Reguliersgracht in Amsterdam
 • ANP
  Schade aan een bovenleiding in Maarssen
 • Hoge Veluwe
  Omgewaaide bomen op de Veluwe

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl