NOS Sport

'Nederlandse' ook buiten bobsleebaan strijdbaar: 'Racisme zal er altijd zijn'

Onasanya laat ook buiten de bobsleebaan van zich horen: 'Racisme zal er altijd zijn'

Jennifer Onasanya is op de Winterspelen van Peking om met de tweemansbob zo snel mogelijk naar beneden te glijden, maar ze wil ook buiten de baan van zich laten horen. "Ik vind dat je als atleet, als je een podium hebt, best een statement kan maken voor de dingen waar je voor staat."

Onasanya, in Nederland geboren en uitkomend voor Oostenrijk, heeft speciale schoenen bij zich. Daarop heeft ze namen geschreven van zwarte slachtoffers van politiegeweld, maar die schoenen blijven in Peking in haar koffer zitten. "Ik heb ze wel mee, maar als ik er nu mee slee, ben ik sowieso gediskwalificeerd."

Verboden

Ze doelt op de regels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), dat ieder politiek statement verbiedt. Praten over de Black Lives Matter-beweging doet ze daarentegen wel. "Racisme is er en zal er altijd zijn", is Onasanya duidelijk. "Het maakt niet uit of je olympiër bent of niet. Er zijn altijd mensen, ook binnen de sport, die racistische leuzen tegen je willen zeggen."

Jennifer Onasanya in de tweemansbob tijdens de Spelen

Over een voorbeeld hoeft ze niet lang na te denken. Ze haalt een situatie aan waarin de Amerikaanse Elana Meyers Taylor terechtkwam toen ze een slee wilde kopen. "Er werd tegen haar gezegd: jij krijgt mijn slee niet, want als ik een aap in een slee wil zien, ga ik wel naar de dierentuin."

Onasanya woont in Tirol en voelt zich daar flink bekeken. "Er zijn daar niet veel mensen van kleur, je wordt toch wel een aantal keer aangekeken. Voor hun ben je anders."

Tiende na eerste dag

Meyers Taylor staat na de eerste dag sleeën op de derde plaats. Onasanya kwam op haar 28ste verjaardag tot de tiende plaats op de ranglijst. Ze vormt een duo met pilote Katrin Beierl.

Zaterdag zijn de laatste twee runs in de tweemansbob, om 13.00 uur en om 14.30 uur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl