NOS SportAangepast

Finland en Rusland naar ijshockeyfinale, Slowakije en Zweden op voor brons

De Finse en Russische ijshockeyers spelen zondag de olympische finale. De Finnen versloegen Slowakije met 2-0 en de Russen hadden een shoot-out nodig om Zweden (na 1-1) opzij te zetten.

De Finse ijshockeyers, winnaar van het zilver in 1988 en 2006 en vice-wereldkampioen, kwamen op 1-0 via Sakari Manninen. Hij verschalkte met een handige beweging doelman Patrik Rybar in de korte hoek.

Slowakije joeg fel op de 1-1, maar stond na twee tijdstraffen plots in ondertal. De bedwinger van de VS bleef ternauwernood op de been en kon daarna de jacht op de gelijkmaker hervatten. In het slotkwart werd Finland, dat in de poulefase al met 6-2 had gewonnen, onder druk gezet, maar het boog niet. Voor een leeg doel werd het via Harri Pesonen nog 2-0.

Spannende shoot-out

De Finnen staan zondag in de finale tegenover Rusland. De regerend olympisch kampioen versloeg Zweden in de halve finales na een spannende shoot-outserie.

Anton Slepyshev zette de Russen in de tweede periode op 1-0. De Zweed Anton Lander bracht met nog veertien minuten te gaan Zweden op gelijke hoogte: 1-1. Vervolgens viel er in de reguliere speeltijd en in de daaropvolgende extra speeltijd geen doelpunt. De Russen en Zweden maakten zich klaar voor shoot-outs.

Daarin ging het bij beide ploegen niet vanzelf. In totaal werden elf shoot-outs gemist. Zweden werkte één puck voor bij doelman Ivan Fedotov. De Russen twee langs de Zweedse doelman Lars Johansson. Rusland gaat zondag de olympische titel proberen te verdedigen.

Het vrouwentoernooi werd gisteren door Canada gewonnen. De Canadezen versloegen Amerika met 3-2. Beiden ijshockeygrootmachten werden bij de mannen in de kwartfinale al uitgeschakeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl